ACTUALITAT
VLLG? / RÀDIO
NOVA
La mort
l’escriptor italià i d’adopció portuguesa, Antonio Tabucchi a l’edat de 68
anys, autor d’èxits editorials com “Afirma Pereira” (1994), i la
proclamació com nou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, concedit al monjo
de Montserrat, Josep Masot, són dos dels noms propis que destaquen de
l’actualitat editorial del moment
MOR L’ESCRIPTOR ITALIÀ, ANTONIO TABUCCCHI ALS 68 ANYS

L’escriptor italià Antonio Tabucchi ha mort a Lisboa aquest diumenge als 68 anys a causa d’una malaltia breu, ha informat l’editorial Feltrinelli i mitjans portuguesos. Serà enterrat dijous en aquesta ciutat, on vivia i impartia classes.

La carrera de Tabucchi (Pisa 1943 – Lisboa 2012) va estar marcada per l’impacte de la literatura de Fernando Pessoa. La va descobrir als anys 60 a la Sorbona, i va quedar tan fascinat que quan va tornar a Itàlia es va posar a estudiar portuguès per entendre’l millor. Tabucchi va acabar sent professor de llengua i literatura portuguesa a la Universaitat de Siena. Fins i tot es va acabar traslladant a Portugal a viure. La seva muller, Maria José de Lancastre, amb qui ha tingut dos fills, ha traduït a l’italià moltes de les obres de Pessoa.

L’escriptor estava considerat fins avui el capdavanter de la seva generació. Ha estat guardonat amb premis com el Campiello i el Viareggio-Rèpaci a Itàlia, el Prix Médicis Étranger, el Prix Européen de la Littérature i el Prix Méditerranée a França. Entre les obres més conegudes de l’autor hi ha ‘Piazza d’Itàlia’ (1975), ‘Dona de Porto Pim’ (1983), ‘Nocturn a l’Índia’ (1984) –el seu primer gran èxit–, ‘Afirma Pereira’ (1994) –que Marcello Mastroiani va protagonitzar el 1995 al cinema–,  ‘Tristano es mor’ (2004) i ‘El temps envelleix de pressa’ (2010). A l’escriptor li agradaven les històries curtes, i les seves novel·les tenien de protagonistes personatges als quals un viatge o una trobada els canvia la vida.
EL MONJO DE MONTSERRAT, JOSEP MASSOT, NOU PREMI D’HONOR DE LES LLETRES CATALANES

El monjo benedictí Josep Massot, filòleg, historiador, assagista i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ha estat guardonat aquest dilluns amb el 44è Premi d’Honor de la Lletres Catalanes, segons ha informat Òmnium Cultural, la institució que dóna el guardó.

Segons Òmnium Cultural, Massot ha destacat en el camp de la historiografia, la documentació “i per les seves tasques com a editor i impulsor d’institucions essencials per la llengua i la cultura catalanes”. Llicenciat en filologia romànica a la Universitat de Barcelona (1962), va seguir cursos de llengua i literatura als Estudis Universitaris Catalans, amb R. Aramon i Serra i Joaquim Molas.
Monjo de Montserrat des del 1962, va ser ordenat sacerdot, després dels estudis eclesiàstics d’humanitats, de filosofia i de teologia, el 1971 i des d’aquell mateix any és director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
Massot també ha elaborat estudis complerts sobre escriptors i erudits d’arreu del país del segle XIX i XX i sobre la cultura popular, que ha plasmat, per exemple, en els 12 volums del Cançoner de Música Popular.
Ha estat president i vicepresident de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
Font: Diari Ara / Òmnium Cultural
Article/post 620 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova