ACTUALITAT / VLLG?
L’ESCRIPTOR PHILIP ROTH GUANYA EL PREMI PRÍNCEP D’ASTÚRIES DE LES LLETRES 2012. D’ALTRA BANDA, ES CONFIRMA LA MORT DE L’AUTOR DE “FARENHEIT 451”, RAY BRADBURY. MÉS ACTUALITAT, PEDROLO, RODOREDA I CALDERS, AUTORS MÉS VENUTS DEL CATÀLEG D’EDICIONS 62.

PREMI PRÍNCEP D’ASTÚRIES DE LES LLETRES 2012
El novel.lista nord-americà Philip Roth ha sigut guardonat a Oviedo amb el Premi Príncep d’Astúries de les lletres 2012, després d’imposar-se en l’última ronda de votacions a l’autor japonés, Haruki Murakami, segons ha fet públic la fundació que concedeix els guardons. 
Roth, nascut a Newark, Nova Jersey (Estats Units) l’any 1933, és considerat un dels millors escriptors nord-americans dels últims 25 anys. Moltes de les seves obres reflecteixen els problemes d’assimilació i identitat dels jueus d’Estats Units. Obres d’èxit han estat, per exemple: Goodbye, Columbus (1959), El mal de Portnoy (1969), i la trilogia publicada durant la dècada dels 90, composada pels títols: Pastoral americana (1997), guanyadora d’un Pulitzer, Me casé con un comunista (1998) i La mancha humana (2000).
MOR RAY BRADBURY, AUTOR DE “FARENHEIT 451” I “CRÒNIQUES MARCIANES”
Ray Bradbury, autor de clàssics de la ciència-ficció com ‘Fahrenheit 451’ i ‘Cròniques marcianes’, ha mort avui als 91 anys a Los Angeles. La notícia ha estat confirmada per la seva família i el seu biògraf, Sam Weller. Amb més de 500 treballs publicats –contes, novel·les, guions televisius, obres teatrals i poesia–, Bradbury és un dels autors nord-americans més prolífics i imaginatius del Segle XX.  
El 1953 es va publicar ‘Fahrenheit 451’, considerada per molts l’obra mestra de l’escriptor. Amb l’objectiu de criticar qualsevol forma de censura, Bradbury hi descriu un futur distòpic en què la paraula escrita està prohibida. En un intent de rescatar el coneixement de l’oblit, un grup de rebels memoritzen obres senceres de literatura i filosofia mentre els llibres són cremats pel govern totalitari. El títol al·ludeix a la temperatura en què el paper comença a cremar. La novel·la es va convertir en un clàssic que el 1966 François Truffaut va traslladar a la pantalla. En total, Bradbury ha publicat més de 30 llibres, prop de 600 relats curts i diversos poemes, assajos i peces teatrals.  
PEDROLO, RODOREDA I CALDERS, ELS AUTORS MÉS VENUTS CATÀLEG D’EDICION 62
‘Mecanoscrit del segon origen’ de Manuel de Pedrolo amb 868.779 exemplars venuts –1,3 exemplars si es compten les edicions no venals– i ‘Aloma’ de Mercè Rodoreda amb 331.450 exemplars són els llibres més venuts dels 50 anys d’història d’Edicions 62. 
Els segueixen de prop ‘Joc brut’ (212.951) i ‘Trajecte final’ (208.308), també de Pedrolo. Completen la llista ‘Cròniques de la veritat oculta’ de Pere Calders, el popular ‘Solc’, ‘De mica en mica s’omple la pica’ de Jaume Fuster’ i ‘L’auca del senyor Esteve’ de Santiago Rusiñol. Edicions 62 ha fet públiques aquestes dades amb motiu del 50è aniversari de l’editorial, que també organitzarà una exposició amb textos inèdits –que serà inaugurada a l’octubre a la biblioteca Jaume Fuster– i el rodatge d’un documental.
Article/post 678 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova