ACTUALITAT
VLLG? / Barcelona
L’autor d’èxits editorials de les Lletres Catalanes com Ocell de foc o Pa negre, Emili Teixidor, a mort aquest 19 de juny de 2012 a l’edat de 78 anys, a casa seva ubicada al barri de Sarrià de Barcelona. Teixidor va néixer a Roda de Ter l’any 1933, el mateix municipi on va néixer Miquel Martí i Pol, on van compartir infantesa i mantenir una bona amistat en decurs dels anys. 

Emili Teixidor era llicenciat en magisteri i va exercir de mestre a Osona. El 1958 es trasllada a Barcelona. Estudia les titulacions de dret, filosofia i lletres i periodisme. 
Comença la seva carrera literària a finals dels 60, centrant-se en la literatura infantil i juvenil. Escriu llibres com ‘Les rates malaltes’ (1967), premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, ‘Dídac, Berta i la màquina de lligar boira’ (1969) i ‘L’ocell de foc‘ (1969), una novel·la que porta ja trenta edicions i és un dels clàssics de la literatura juvenil catalana. Durant la dècada de 1970 participa en les revistes ‘Oriflama’, ‘Cavall Fort’ i ‘Tretzevents’. La seva tasca de pedagog no la deixarà mai de banda. 
El 1979 escriu la seva primera obra per a adults, el recull de narrativa breu ‘Sic trànsit Glòria Swanson’, guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa. La primera novel·la l’escriu el 1988, ‘Retrat d’un assassí d’ocells’, amb els signes inconfusibles del seu estil: el domini del vocabulari i de la tècnica narrativa.  El 2003 publica la novel·la ara adaptada al cinema ‘Pa negre’, situada en els paisatges de la seva Osona natal, que obté els premis Joan Crexells, Lletra d’Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada. Torna a Osona amb ‘Laura Sants’ i el 2010 apareix la novel·la ‘Els convidats’
Escriu guions per a ràdio i televisió i col·labora en diversos mitjans amb articles sobre l’escriptura, la lectura i l’ensenyament. 
Rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1992, el premi Crítica Serra d’Or de literatura juvenil del 1995 per la novel·la juvenil ‘Cor de roure’ (1994), el Premio Nacional del ministeri de Cultura l’any 1997 per l’obra infantil ‘L’amiga més amiga de la formiga Piga’ (1996) i el Premi Sant Jordi de novel·la del 1999 per la novel·la ‘El llibre de les mosques’ (2000).
MARIUS SERRA CONVERSA AMB EMILI TEIXIDOR 
El portal Youtube ofereix entre un bon grapat de documents audivisuals entorn a la figura d’Emili Teixidor. Entre tots, escollim una entrevista emesa en el Canal 33 titulat: Alexandria (2005). El conductor de l’espai, el també escriptor Marius Serra, va conversar amb Emili Teixidor. L’entrevista es va realitzar amb motiu de dues noves publicacions editorials publicades en aquelles dates: Pa negre i la novel.la juvenil, En ring 1-2-3 i el món nou

Font : Diari Ara – La Vanguardia – Youtube
Article/post 690 – Vols llegir? – Ràdio Nova