ACTUALITAT
VLLG? / LLETRES CATALANES
Dilluns 23 de juliol de 2012 s’ha fet públic la mort de l’escriptora i editora, Esther Tusquets,   a l’Hospital Clínic de Barcelona d’una malaltia pulmonar. Feia anys que patia Parkinson. L’ànima durant més de 40 anys de l’Editorial Lumen, Tusquets Nascuda a Barcelona l’any 1936, va dedicar fins l’últim moment  la seva trajectòria personal i professional a la literatura. 
Tusquets va exercir de professora fins que als anys 60 va endinsar-se en l’edició, després que el seu pare va comprés la petita editorial Lumen, actualment dins el grup Random House Mondadori –quan va morir el pare, Magí Tusquets, que és qui administrava l’editorial, l’editora es va retirar–. Deixava enrere una tasca crucial en la renovació editorial espanyola, feta a tres bandes amb els seus amics Carlos Barral (Seix Barral), Jorge Herralde (Anagrama), i amb la seva cunyada Beatriz de Moura (Tusquets). Al seu catàleg hi deixava noms com Virginia Woolf, Celine, Joyce Beckett, Cela, Neruda, Goytisolo, Flannery O’connor i Ivy Compton-Burnett. Va capitalitzar l’èxit d’Umberto Eco i ‘El nom de la rosa’ i va portar a Espanya la Mafalda de Quino. 
Va començar a publicar obra pròpia més tard, passats els 40, el 1978, amb ‘El mismo mar de todos los veranos’, que va iniciar una trilogia que va seguir amb ‘El amor es un juego solitario’ (Premi Ciutat de Barcelona) i ‘Varada tras el último naufragio’, el 1980. També ha publicat contes, assajos i memòries autobiogràfiques, on va descriure la seva infància en una família franquista a ‘Habíamos ganado la guerra’, un entorn que la va portar a estar breument afiliada a la falange, i va explicar la seva tasca editorial i la relació amb els seus escriptors a ‘Confesiones de una editora poco mentirosa’ (2005) i ‘Confesiones de una vieja dama indigna’ (2009). 

Des d’aquest article us recomanem la lectura d’un post publicat al digital HUFFINGTON POST (versió espanyola), titulat: “Esther Tusquets muere: lo que hay que leer sobre ella”

Font: Diari Ara / El Periódico de Catalunya / El Huffington Post
Article/post 703 – Vols llegir? – Ràdio Nova