‘LAS LEYES DE LA FRONTERA’ de Javier Cercas
Cercas torna a situar Girona a l’escenari literari amb ‘Las leyes de la frontera’, un retrat de la ciutat decadent dels quinquis a cavall entre dues èpoques. La novel.la publicada per Mondadori, es mou entre els anys 70 i 90 per explicar una història d’amor plena de clarosbscurs, amb personatges que beuen directament de la realitat. Per teixir-los, l’autor es basa no només en la seva pròpia vida, sinó també en la de quinquis decadents i d’heroisme efímer com el Vaquilla, un delinqüent de l’època. 
Publicada en castellà i a punt també ser fer-ho en català. Cercas admet en diverses entrevistes que escriure aquesta novel.la l’ha alliberat perquè ‘necessitava tornar a la ficció’. 
ARGUMENT
L’estiu de 1978, quan Espanya no ha sortit encara del franquisme i no acaba d’entrar a la democràcia i les fronteres socials i morals semblen més poroses que mai, un adolescent anomenat Ignacio Cañas coneix per casualitat a Zarco i Tere, dos delinqüents de seva edat, i aquesta trobada canviarà per sempre la seva vida. Trenta anys més tard, un escriptor rep l’encàrrec d’escriure un llibre sobre el Zarco, convertit en aquells dies en un mite de la delinqüència juvenil de la Transició, però el que l’escriptor acaba trobant no és la veritat concreta Zarco, sinó una veritat imprevista i universal, que ens afecta a tots. Així, a través d’un relat que no concedeix un instant de treva, amagant la seva extraordinària complexitat sota una superfícies transparent, la novel.la es converteix en una apassionada indagació sobre els límits de la nostra llibertat, sobre les motivacions inescrutables dels nostres actes i sobre la naturalesa inassolible de la veritat. 
L’AUTOR
Javier Cercas, nascut al municipi extremeny d’Ibahernando va néixer l’any 1962. Escriptor i docent, va treballar coma lector a la Universitat d’Illinois durant dos anys, i des de 1989 és professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona. Col.laborador de diversos mitjans, entre ells el diari El Pais. 
La seva obra literària més coneguda és la novel.la ‘Soldados de Salamina’, portada al cinema. Un relat basad en un fet real de la Guerra Civil Espanyola. També destaquen de la seva bibliografia: ‘El vientre de la ballena’ (1997), ‘La velocidad de la luz’ (2005) i més recentment, ‘Anatomia de un instante’ (2009).
Artícle/post 722 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova