ACTUALITAT
VLLG? / 61è PREMI PLANETA DE NOVEL.LA 2012


L’escriptor madrileny Lorenzo Silva és el guanyador del 61è Premi Planeta de Novel.la 2012 amb l’obra titulada ‘La marca del meriano’. Es tracta d’una novel.la negra de la sèrie protagonitzada pels guàrdies civils Bevilacqua i Chamorro. 

Pel que fa la finalista del Planeta ha estat ‘La vida imaginaria’, de la periodista de TVE Mara Torres. 
Lorenzo Silva és un escriptor prolífic, de vocació popular i molt atent a les noves tecnologies. Silva s’ha convertit aquesta nit del 15 d’octubre amb el guanyador de Planeta, el segon més ben dotat del món, després del Nobel, amb 601.000€. ‘La marca del meridiano’ és la setena aventura de la sèrie de novel.les que tenen com a protagonistes a dos guàrdies civils que fugen del tòpic: el sergent Bevilacqua, escèptic i especialitzat en crim organitzat, i la jove i tímida agent Chamorro. 
La finalista del Planeta, Mara Torres amb l’obra ‘La vida imaginaria’ suposa el debut com a escriptora de la periodista que actualment i des de l’any 2006 presenta l’informatiu de la nit de ‘La 2’ de TVE. Nascuda l’any 1974 a Madrid, Torres ha dirigit programes a la Cadena SER. 
Un total de 10 novel·les, de les 432 presentades, han optat aquest dilluns, com a finalistes, al 61è Premi Planeta de novel·la, que s’ha concedit aquesta nit durant una vetllada literària a Barcelona. El tradicional sopar del guardó ha tingut lloc al Palau de Congressos de Catalunya. 
La majoria dels autors dels textos finalistes han amagat el seu nom darrere un pseudònim, com és el cas de ‘Corresponsal en Rusia’, de Paul Alexander; ‘El búnker’, de Pilar Otero; ‘El cepo’, de Rodyon Armitage; ‘Te protegeré’, de Bernie Ohls; ‘Choque de titanes’, de Margan el Hispano, o ‘Marengo’, de Marengo.
S’han presentat, en canvi, amb el nom real, els autors següents: ‘Viena Blues’, de Sergi Gotarra Franch; ‘El asesinato de Pitágoras’, de Marcos Chicot Álvarez; ‘El bosque y los árboles’, de Marc Quintana Llevot, i ‘El productor de sueños’, de Mariano José Pérez Meler.
El jurat del premi està integrat per Alberto Blecua, Ángeles Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, secretari amb vot, aquest últim, en substitució de Carlos Puyol, integrant del jurat durant 40 anys i que va morir el mes de gener passat.

Font: Editorial Planeta / Diari ARA
Article/post 737 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova