VICTUS d’Albert Sánchez Piñol
L’antropòleg, africanista i escriptor barceloní, autor d’èxits editorials com ‘La pell freda’ o ‘Pandora al Congo’, presenta ‘VICTUS’, on dóna una visió crua, desmitificada i amb sentit de l’humor sobre el setge de Barcelona de 1714. La novel.la, la primera en castellà de l’autor, acaba d’arribar a les llibreries aquest mes d’octubre de 2012.
Isabel Casas, llibretera i col·laboradora setmanal del programa de ràdio del ‘VOLS LLEGIR?’ va comentar als oients que aquesta és una recomanació literària molt adequada pels temps que estem vivint. A destacar que la primera sorpresa per a tots, tant a venedors com  lectors, es que la promoció feta per l’editorial com la mateixa, han estat presentats en castellà. 
Es tracta doncs de la primer llibre publicat en castellà per part de l’editorial La Campana, encarregada de posar a la venda aquesta nova obra d’Albert Sánchez Piñol. Segons el criteri de la nostra col·laboradora  no li desagrada que s’hagi publicat en castellà. En primer lloc, per què a Catalunya som prou coneixedors dels fets que relata ‘VICTUS’, i que d’aquesta manera pot ajudar a que lectors d’arreu de l’Estat Espanyol puguin descobrir aquesta part de la nostra història. 

De fet, se sap que el llibre serà publicat properament en català, però que d’aquesta traducció no se’n fa càrrec l’autor. Escolteu la intervenció de la nostra col·laboradora durant l’emissió del programa de ràdio emès el dilluns 15 d’octubre de 2012:

ARGUMENT
Històricament, simbòlicament i políticament, la Guerra de Successió és un dels esdeveniments més importants per a Catalunya. 1714 és la tragèdia perfecta. El poble es va decidir a resistir no contra un tirà, sinó contra dos”.
El narrador de la novel·la, Martí Zuviría, recorda els primers anys del segle XVIII des de Viena: format com a enginyer per Vauban, haurà de decidir si dóna suport a la causa borbònica o a l’austricista durant un dels setges més impressionants que ha patit Barcelona, el de 1714. “Deixo a tothom fatal –reconeixia l’autor–, per això necessitava un personatge extrem com Zuviría. Volia explicar la història dels de sota –del poble– i fet des de sota. La meva voluntat era donar una visió popular”.
Font: Editorial La Campana
Col·laboració: Isabel Casas, llibretera (Llegim? Llibreria-Igualada)
Article/post 738 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova