EL SILENCI DELS TELERS d’Assumpta Montellà
-Recomana: Isabel Casas, llibretera i col.laboradora setmanal del ‘VOLS LLEGIR?’-
En la línia de la ‘memòria històrica’ que ha desenvolupat l’autora d’èxits editorials com ‘La maternitat d’Elna’, publicat per Ara Llibres l’any 2005, ara li toca el torn a les colònies tèxtils. I dins del seu concepte de treball, que és entrevistar a persones que de manera molt directa han viscut situacions que posteriorment tenen un reflex amb la història que és desenvolupa en el seu llibre. L’autora ha fet un treball de recerca d’un bon grapat d’aquestes colònies tèxtils i ha entrevistat a treballadores que van estar vinculades amb aquestes colònies. 
Recordem que les colònies tèxtils es van crear a partir del segle XIX i la seva pràctica desaparició va coincidir amb la gran crisi del sector industrial tèxtil que es va produir a les darreries del segle XX. En aquests espais no només s’hi treballava sinó que també s’hi vivia. Per tant es pot dir que aquestes colònies representaven un lloc tancat i confinat. D’aquesta manera a través d’EL SILENCI DELS TELERS, Assumpta Montellà ha volgut donar veu a totes aquelles dones que van treballar en aquesta indústria catalana, i també a aquelles dones que d’una manera o una altra tenien relació amb aquestes fàbriques: les dones del amos, les dones del servei, etc. Un munt de mirades femenines que és reunien al voltant d’aquestes colònies tèxtils. 
El llibre és publicat per l’editorial Ara Llibres amb un total de 240 pàgines
L’AUTORA
Assumpta Montellà, nascuda a Mataró el 1959, és historiadora i escriptora. El seu primer llibre, ‘La maternidad d’Elna’ va aconseguir un èxit rotund de crítica i públic lector. Obra traduïda al castellà i al xinès, va ser adaptada al teatre, també a la televisió i properament al cinema. Tot un fenomen social. Posterior l’autora va publicar el 2007, ‘El setè camió’. El 2009, ‘Els contrabandistes de la llibertat’. I més recentment un volum il·lustrat de l’àlbum personal d’Elisabeth Eidenbenz, titulat ‘Més enllà de la maternitat d’Elna’.
RECOMANAT A LA RÀDIO
Escolta el podcast amb la recomanació feta per la llibretera i col.laboradora setmanal del ‘VOLS LLEGIR?’, Isabel Casas, emès en el nostre espai de llibres de RÀDIO NOVA, el dilluns 22 d’octubre de 2012.
Font: Ara Llibres
Article/post: 747 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova