En aquest article volem proposar-vos fer ‘memòria històrica’  i que ens farà recuperar pels que en tenim coneixement i d’altra banda, ajudar a descobrir als que tenen curiositat i volen saber sobre la nostra història, els fets que van tenir lloc l’11 de setembre de 1714, on va tenir lloc la darrera defensa de Barcelona per part dels catalans després de 14 mesos de setge, davant de les tropes borbòniques. Per un costat tenim una novel.la que ens descobreix el veritable heroi del 1714 i recuperat de l’oblit, Ermengol Amill, i per l’altre, la imatge gràfica dels fets amb el primer llibre il·lustrat amb motiu dels 300 anys d’aquell fatídic Onze de Setembre del 1714. 
LLIURES O MORTS de David Montserrat i Jaume Clotet
Entrat el segle XVIII, Ermengol Amill, mestre d’escola, s’implica de gairell a la Guerra de Successió. Amb l´únic objectiu de viure tranquil.lament amb la seva família a l’Empordà després d’abandonar el seu Pirineu natal, un gir inesperat en el seu destí el duu a lluitar sense descans per defensar a ultrança la nació catalana abandonada a la seva dissort. Amill encarna amb la seva resistència la peça d’escacs en què s’ha convertit Catalunya en el gran tauler europeu.
Amb la Guerra de Successió com a escenari de fons, amor, venjança, traïció, hipocresia, desconsol, coratge i amistat conviuen entre la vida d’aquest heroi involuntari i l’altra política que remou els fonaments dels Vell Continent. La narració, recolzada sobre una gran quantitat d’informació rigorosament històrica, passa dels camps de batalla a les cancelleries europees per oferir els dos punts de vista d’aquesta història: el d’un home que en una Catalunya que descobreix d’una manera lacerant que quan no hi ha amics ni enemics sinó interessos, la llibertat té un preu; i el dels grans poders que acabaran decidint el futur d’Europa i les seves nacions.
ELS AUTORS
Per un costat, David de Montserrat i Nonó (Girona, 1972) és periodista. Col.laborador habitual en premsa digital, ràdio i televisió. Actualment treballa en la preparació de diversos projectes editorials i audiovisuals documentals i de ficció. Per l’altra, Jaume Clotet i Planas (Barcelona, 1974), llicenciat en Periodisme per la UAB i en Història per la UB. També és col.laborador en diversos mitjans de comunicació. Cap de premsa del Departament de Governació i subdirector de l’Agència Catalana de Notícies.
El llibre publicat per l’editorial Columna, amb un total de 464 pàgines, està molt ben situat  entre els llibres més venuts a les principals llibreries del país. Disposeu de més informació sobre ‘LLIURES O MORTS’ a través de la pàgina web creada expressament pels autors (lliuresomorts.cat), que inclou diversos elements de promoció, com booktrailer, rutes, fotogaleries, agenda de presentacions, que ajuden a valorar encara més la seva tria per ser llegit. Inclou a més, com a detall curiós, una selecció musical en format ‘playlist’ a Spotify, creada pels autors d’aquest llibre. 
1714. EL SETGE DE BARCELONA de Guillem H. Ponguluppi i F. Xavier Hernàndez Cardona
Com a complement a l’anterior novetat editorial, us presentem el primer llibre il.lustrat amb motiu dels 300 anys de l’Onze de Setembre. Un total de 120 pàgines publicades en aquest volum presentat per Angle Editorial, que fa un relat exhaustiu sobre els esdeveniments que van tenir llos durant el Setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques. 
Les magnífiques il.lustracions de Guillem H. Pongiluppi mostren amb gran detall l’organització i la dotació dels exèrcits, les tàctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de Barcelona. Eren les tres de la tarda de l’11 de setembre de 1714.
ELS AUTORS
L’il.lustrador Guillem H. Pongiluppi és un dels pioners en l’art digital a Catalunya. Ha conreat el dibuix de ficció amb guardons significatius fins aparèixer al llibre ‘Exposé 2011’ on es mostra el millor art digital mundial. Ha excel.lit en el dibuix històric. I Francesc Xavier Hernàndez Cardona, historiador i catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. Ha coordinat investigacions històriques i arqueològiques en l’entorn de la Guerra de Successió i de la Guerra Civil espanyola. És autor de nombrosos treballs d’història militar. 
Font/Enllaços: Columna Editorial / lliuresomorts.cat / Angle Editorial
Article/post: 748 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova