VLLG? / INFOANOIA.CAT
En una data tan simbòlica com el 12 del 12 de 2012 és inevitable tornar-se a preguntar sobre els rumors que connecten la civilització maia i la fi del món aquest any 2012.
 
Segons explicava fa uns dies la professora Kathryn Reese-Taylor, arqueòloga especialitzada en el món maia a la Universitat de Calgary (Canadà) “els maies no van predir la fi del món, ni una gran transformació del món com el coneixem. El fenomen del “2012” va sorgir arran de diferents moviments espirituals, interpretant escriptures maies sense realment entendre el que els jeroglífics estaven dient. Dit en paraules molt simples, el calendari maia realment no prediu la fi del món l’any 2012″.

L’origen d’aquestes creences és el monument Tortuguero Sis, tallat a Tabasco, Mèxic, entre els anys 600 i 800 DC. El monument té al voltant de 80 jeroglífics diferents – paraules, frases o enunciats- i només els 8 jeroglífics del final estan relacionats amb l’any 2012. Els jeroglífics diuen que en aquesta data, que és una de les darreres d’un “recompte llarg” dels maies, una deïtat en particular baixarà a la Terra.
 
Aquesta presència divina marca el que els maies consideraven el “final dels períodes”. Aquesta civilització utilitzava el Katun, que és una unitat de 20 anys, similar a la nostra dècada. També tenien períodes de 400 anys. Un d’ells acaba el 21 de desembre del 2012. La deïtat a la qual es refereix el calendari baixarà aquest dia, perquè és el patró que revisarà totes les cerimònies corresponents a aquest dia en particular. 
 
Reese-Taylor, doncs, aclareix que “enlloc del text s’esmenta que el món acabarà. Ni tan sols diuen que el seu calendari acabarà. Fins i tot en moltes inscripcions com a les del temple a Palenque, parlen de dates en un futur molt llunyà, com l’any 4772 DC, la qual cosa significa que tenien previst que el món existís fins aquests llunyans dies. En resum, els maies mai es van preocupar molt pel 2012”.

Literàriament parlant tenim una referència de lectura per aquesta suposada ‘apocalíptica’ data.

‘TERRA PROMESA’ d’Oleguer Homs
Es tracta de la novel.la de ciència-ficció ‘Terra promesa’ del jove autor, Oleguer Homs (Torelló, 1988). Publicada per l’editorial Voliana Edicions dins de la seva col·lecció ‘Voliac Retorn al sol’, en homenatge al gran llibre de J.M. Francès, ‘Retorn al sol’ (1936), un autèntic clàssic de la ciència-ficció catalana. 
ARGUMENT
El relat té lloc l’any 3012, mil anys després de la fi del món. Per tant, aquí sí que s’acaba el món l’any 2012! Però estar molt clar que només és una novel.la, o no. La Terra es va convertir en un infern inhabitable. Els pocs éssers humans supervivents viuen en Paradís, un entorn virtual que els aïlla d’una realitat cruel i desoladora. El protagonista de ‘Terra promesa’, Travis Frey, és un jove que es prepara per formar part de la missió espacial que dona títol a aquesta aventura de ciència-ficció. L’objectiu de l’expedició és trobar un planeta que reuneixi les condicions idònies perquè es pugui desenvolupar vida humana. 
La mare de Travis, a qui ell donava per morta, apareix un dia sobtadament requerint la seva ajuda. Qui sap quants anys més tard, Travis sobreviu a l’accident de la nau espacial ‘Angel 3012’ i s’adona que no recorda cap dels esdeveniments que van succeir desprès d’aquella visita inesperada i pertorbadora. Aquesta narració manté dues línies argumentals paral.leles, ja que alterna dos episodis aïllats a la trajectòria vital de protagonista.
AUTOR
Oleguer Homs, ha realitzat estudis postuniversitaris de Màster en Direcció Cinematogràfica a l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), i és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Vic. Ha treballat a l’equip de direcció de la pel·lícula ‘El desconcert), dirigida per Mar Coll. També ha escrit i dirigit dos curtmetratges propis: ‘Aniversari’ i ‘Samuel Colt’ (ESCAC). Ha fet pràctiques de realització als espais divulgatius ‘Espai Terra’ i el ‘Telenotícies cap de setmana’, i també a les sèries de ficció ‘El cor de la ciutat’ i ‘La Riera’, totes produccions de TV3 Televisió de Catalunya. 
Us presentem el booktrailer de ‘Terra promesa’, dirigida pel propi autor de l’obra, Oleguer Homs:

Font/enllaç: INFOANOIA.CAT – edició 12/12/2012 / Voliana Edicions
Article/post: 774 – Vols llegir? – Ràdio Nova