L’editorial catalana ‘Albertí Editor’ continua incrementant els títols publicats dins de la seva col·lecció ‘Orígens’, una miscel·lània de llibres ben diversa que ens ajuda a descobrir a través de diversos aspectes de la societat i cultura, com eren en temps passats la publicitat, les joguines, els parcs d’atraccions, els vestits de bany, els invents, i també saber més sobre històries de dones particulars de Barcelona i de dames, reines i abadesses de la Catalunya Medieval. Uns excel·lents treballs d’investigació i divulgació, obra dels autors Elisenda Albertí, Ròmul Brotons i Mercè Tatjer. 
Dos darrers títols s’han afegit a la col·lecció que ja reuneix una desena de propostes de lectura: ‘Catalanes Medievals’, 24 històries femenines de l’Edat Mitjana’, i també ‘Més lleugers que l’aire’, on descobrirem com eren els globus i dirigibles que volaven el cel de Barcelona i Catalunya des del 1783 fins a 1937.
CATALANES MEDIEVALS, 24 HISTÒRIES FEMENINES DE L’EDAT MITJANA
d’Elisenda Albertí
Saps com era la vida als castells medievals? De quina manera participaven les dones a les guerres? Sabies que Blanquina fou jutjada per heretge o que Garsenda fou coneguda per les seves composicions amoroses?
Aquest llibre és un recull d’històries d’algunes dones catalanes, que van viure en aquesta etapa i van tenir una participació activa en els àmbits cultural, polític, científic o comercial, tot i que la societat els reservava un paper irrellevant. 
N’hi ha vint-i-quatre: Sesnanda, camperola i propietària; Emma, emprenedora i abadessa; Llúcia, propietària de castells i terres; Ermessenda, acusada de càtar;Elisenda, repobladora i captiva; Mercadera, l’heroïna; Marquesa, una infeliç comtessa; Gueraula, sàvia i guaridora; Valentina, penjada per bruixa; Caterina, mercadera; Hipòlita, escriptora… i unes quantes més.
De pàgina en pàgina, veurem les seves circumstàncies, el seu caràcter i la seva determinació, els seus èxits i fracassos. Assistirem als esforços que van fer per mantenir la llar, participar en els negocis, conservar les propietats, reivindicar els seus dret, fundar hospitals i escoles, signar tractats de pau, enfrontar-se a judicis. El text va acompanyat amb 70 imatges.

MÉS LLEUGERS QUE L’AIRE, GLOBUS I DIRIGIBLES AL CEL DE BARCELONA
de Ròmul Brotons
Sabies que a Barcelona el primer globus aerostàtic fou alçat el 3 de gener de 1784? Que a principis del segle XIX es posava en dubte la capacitat femenina de volar? Que l’italià Vincenzo Lunardi fou el primer aeronauta a elevar-se des de Barcelona? Que Eudald Munné, l’Eudalet dels cotxes, fou el primer català a veure la ciutat des de l’aire? Que Barcelona estigué a punt de constituir una escala regular del “Graf Zeppelin”?
El 1783, la Humanitat inicià la conquesta del cel per mitjà d’aparells més lleugers que l’aire —és a dir, amb globus aerostàtics— i Barcelona va viure amb passió, a vegades desbordada, les ascensions produïdes a la ciutat.
En aquest llibre presenciarem cadascun dels experiments realitzats a Barcelona, cadascuna de les actuacions pioneres. Veurem desfilar aeronautes de prestigi, espontanis esbojarrats i, finalment, acròbates audaços. Viurem dies de glòria i també experiències desgraciades, rescats “in extremis” i desaparicions sorprenents, però no en farem una relació aïllada de caràcter estrictament domèstic, sinó emmarcada dins del procés internacional de desenvolupament de l’aerostació, fins a culminar amb els grans dirigibles, autèntiques aeronaus transatlàntiques amb una gran capacitat de seducció.
Us convidem a assistir a cent cinquanta-quatre anys —des de 1783 fins a 1937— d’il·lusions  heroïcitats, emocions i esperances que la majoria de gent va viure del terra estant, mentre uns quants temeraris flotaven a l’aire com per art d’encanteri. El text va acompanyat de 148 imatges d’anuncis de l’època, postals i fotografies.
Font/enllaços: Albertí Editor
Article/post: 779 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova