VLLG? / ACTUALITAT NOVEL.LA NEGRA

El festival de novel·la negra catalana ‘TIANA NEGRA’ ha tanca la seva primera edició amb un gran èxit de participació. Prop de 300 persones, vingudes d’arreu de Catalunya que s’han acostat durant el darrer cap de setmana d’aquest mes de gener al municipi del Maresme, a les activitats programades pel certamen, que ha acollit el bo i millor de la literatura negra catalana. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha estat l’encarregada de tancar el festival. La conclusió final d’aquest primer festival dedicat a la novel.la negra catalana és que aquest gènere gaudeix d’una bona salud productiva i de qualitat. 
El festival que ha celebrat més d’una desena d’activitats, ha acollit grans noms de la literatura negra catalana com Lluis Llort, Jaume Benavente, Salvador Balcells, Jordi Canals, Marta Banús, etc, que han reflexionat sobre la situació del gènere a casa nostra. Tots ells moderats pel director del festival, l’escriptor Sebastià Bennasar, que va obrir el festival amb una xerrada de situació del gènere. El festival ha tingut moments destacats com la projecció del documental Tort, la muntanya maleïda, amb la presència del seu autor Carles Porta, divendres a la nit o la taula Va de negrotes, dedicada a les dones que es dediquen al gènere. 
El festival a comptat a més amb la complicitat del poble de Tiana que ha organitzat activitats al voltant del certamen. L’Agrupació Artística del Casal, un dels grups de teatre del poble, ha organitzat diverses actuacions per tot el poble, abans i després del festival, i els comerços del poble han preparat un ‘Cluedo’ tianenc amb persones destacades de Tiana sospitoses d’un assassinat. 
El festival s’ha tancat amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que no s’ha volgut perdre la primera edició d’un festival que neix amb la voluntat de ser el pòrtic de la BCNegra, que comença la setmana vinent. Els organitzadors del Tiana negra començaran a treballar ben aviat en la nova edició del festival, que se celebrarà l’any vinent. 
Article/post: 807 – J.M.Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova