VLLG? / PRESENTACIÓ LITERÀRIA

Dijous 21 de febrer s’ha presentat a la Biblioteca Central d’Igualada  la presentació a la capital de la comarca de l’Anoia del darrer llibre publicat del periodista i escriptor Martí Gironell. Es tracte de ‘L’últim abat’ (Columna), quarta novel.a de la trajectòria literària del mediàtic escriptor. 

Aquest acte està emmarcat dins de les presentacions literàries solidàries que ofereix l’associació ‘La Sageta Solidària’ que gràcies a la col·laboració de la ‘Llibreria Llegim?’, organitzadora de l’acte de presentació a Igualada del nou llibre d’en Gironell,  ha cedit un euro per cada llibre venut a l’esmentada associació pels seus projectes solidaris. 

Isabel Casas, llibretera (Llegim? Llibreria), i col·laboradora setmanal del programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, ha estat l’encarregada de presentar l’acte a la Biblioteca igualadina. 

Martí Gironell i Isabel Casas durant l’acte de presentació 

EL LLIBRE

El periodista i escriptor nascut a Besalú, Marti Gironell, autor d’èxits editorials com‘El pont dels jueus’‘La venjança del bandoler’ i ‘L’Arqueòleg’,  presenta en aquesta la seva quarta novel.la un episodi poc conegut del segle XVI, quan l’abat Pere Frigola es va rebel.lar contra la corona espanyola. Un retrat dels estralls de la corrupció en la política i en l’Església a la segona meitat del segle, sense oblidar el paper que van tenir-hi els habitants dels pobles, escanyats per les dues institucions. 
El 15 de novembre de 2012 va sortir a la venda ‘L’últim abat’, un any després que el seu autor va iniciar el procés creatiu de la seva escriptura en una de les cel.les del Monestir de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, per impregnar-se de l’ambient que hi ha darrere les portes i poder viatjar així, en poc temps, des del  nostre actual segle XXI fins al XVI, i que a més, hem pogut seguir a través del bloc creat pel propi autor explicant-nos amb detall les descobertes fetes en el monestir i que han servit d’inspiració per la redacció d’aquest llibre. 
D’altra banda, tot i estar hostatjat en aquesta cel.la del monestir, Gironell ha mantingut el contacte amb l’exterior per a anar a treballar i comunicar-se amb els lectors a través del bloc creat expressament per aquest projecte editorial i amb presència activa a les xarxes socials. De fet, han estat els propis lectors qui han triat el títol definitiu de l’obra, entre tres propostes. 
‘L’últim abat’ es publicat per Columna Editorial en català i Suma de Letras en castellà. Ara per ara ja se n’han editat dues edicions i es manté entre els llibres més venuts a les principals llibreries del país, situant-se també en primera posició del rànquing dels llibres de ficció en català. Martí Gironell està fent actualment un recorregut per les principals poblacions catalanes, entre les quals hi ha Igualada, per promocionar aquesta nova obra. 
ARGUMENT
Durant 22 anys, l’abat Pere Frigola va reflotar el monestir, que estava molt deteriorat, i va lluitar contra la política del Felip II, que volia que els monestirs els ocupessin monjos espanyols per guanyar pes dins el govern català. Però la novel.la revela també la cara fosca de Frigola, que va escanyar el poble a base d’impostos i va comportar-se com un senyor feudal. 
Font/enllaç: Columna Editorial/Suma de letras/La Sageta Solidària/Llegim? LLibreria
Article/post: 822 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova