EL ÚLTIMO QUE APAGUE LA LUZ. SOBRE LA EXTINCIÓN DEL PERIODISMO
de Lluís Bassets

El diari imprès desapareixerà. I ho farà aviat, abans del que creiem. Amb ell van a esvair o transformar moltes altres coses. El diari ha estat durant una llarga època la imatge del món i la seva consciència, l’escenificació diària de la idea d’una realitat ordenada i jerarquitzada, i un formidable instrument davant de qualsevol poder.
Peró els mitjans canvien perquè els ciutadans que els consumeixen i utilitzen volen que canviïn. Són els lectors els que estan protagonitzant el salt a aquesta nova era. Aquest no és, per tant, únicament un llibre per a periodistes, ni un assaig sobre la crisi d’un gremi. La desaparició del diari imprès deixarà un buit real, no només en la vida quotidiana sinó també en el funcionament de les nostres societats.
Ha arribat el moment d’imaginar el nou temps, de pensar com seran la realitat i la història sense diaris, com s’organitzaran la llibertat i la democràcia sense aquest plec de paper que cada matí arriba simultàniament a les mans de centenars de milers de persones.
Amb el realisme i precisió, recolzat pel bagatge de quaranta anys d’experiència en la primera línia del periodisme i una mirada lúcida i valent, el seu autor, Lluís Bassets escriu la crònica dels últims dies de la premsa escrita.
¿L’esclat de la bombolla periodística serà també la definitiva senyal de la fi de la cultura  la democràcia tal i com les coneixem?
Cap a on ens porta la ‘efervescència digital’?
‘El último que apague la luz’ és publicat per l’editorial Taurus del grup Santillana (PRISA).
L’AUTOR
Lluís Bassets (Barcelona, 1950), és director adjunt del diari EL PAÍS i responsable de l’edició d’aquest periòdic a Barcelona. Escriu dues columnes setmanals i manté actiu un bloc diari: ‘Del alfiler al elefante’, sobre temes de política internacional.
Exerceix el periodisme des de 1972. Ha esta corresponsal a Brussel·les i París, responsable d’opinió i ha cobert nombrosos esdeveniments  de l’escena internacional.
Font/enllaç: Editorial Taurus
Article/post 832 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova