BOTIFARRA DE PAGÈS! VERSOS PER TOCAR EL DOS
de Lo Gaiter del Besòs -Ramon Solson
“Contra l’agressió verbal, enginy verbal”. Sota aquesta premissa, Lo Gaiter del Besòs, pseudònim de Ramon Solsona, ha recollit en el llibre ‘Botifarra de Pagès! Versos per tocar el dos’ publicat per l’editorial Pòrtic, una selecció de versos satírics sobre l’actualitat política. Un llibre, ha explicat Solsona, que és “un crit de  revolta” contra les continues agressions que pateix Catalunya, i que ell intenta combatre amb les seves “armes”, que no són altres que l’ús de la sàtira i l’humor, “les eines més mordaces”. 
El periodista Francesc Marc Àlvaro, que ha apadrinat el llibre, l’ha definit com “una crònica del nostre temps” que fa ús de la insolència i la irreverència per “ser implacable amb el fort i compassiu amb el feble”. 


L’Ateneu Barcelonès ha estat l’escenari escollit aquest dimarts per presentar el llibre ‘Botifarra de pagès! Versos per tocar el dos’, de l’escriptor Ramon Solsona que ha signat l’obra sota el pseudònim de Lo Gaiter del Besòs. A la presentació hi han assistit dos vilanovins més com l’autor; el periodista Francesc Marc Àlvaro i l’humorista Toni Albà, que han apadrinat l’obra.

‘Botifarra de pagès! Versos per tocar el dos’, és un recull de dècimes, romanços, sonets i escenes dels Pastorets absolutament crítics i còmics que, recollint la millor tradició burlesca catalana, fan un repàs de l’actualitat catalana centrant-se en els continus atacs de l’estat espanyol “a un país, Catalunya, que ha dit prou, que ja s’ho faran’.

El llibre doncs, fa un minuciós repàs als darrers conflictes sorgits entre Catalunya i Espanya amb versos dedicats a tots els agents implicats com ara membres del PP, el Rei, l’església, alguns presidents autonòmics o la justícia, sense oblidar satiritzar també els catalans. Per posar en context, l’autor ha acompanyat els poemes amb petites introduccions o cloendes. 

Així, i com ha explicat l’autor, el llibre, fugint de l’insult, persegueix respondre “amb enginy verbal a les agressions verbals” fent ús de les “armes” que millor domina: la sàtira, l’humor i l’ús del llenguatge.  

Solsona, citant Salvador Oliva, ha assegurat que “la sàtira apareix quan hi ha un públic prou nombrós com per compartir les conviccions del satiritzador”, una realitat, ha afegit, que l’ha empès a intentar “expressar el que molta gent té a dins” donant-li forma “amb versos punxeguts”.

Per últim, Solsona ha afegit que durant el procés de redacció, moltes vegades ha tingut la sensació d’estar escrivint articles d’opinió que en l’única cosa en què es diferenciaven dels d’un periodista era en la “constricció d’espai” a la que obliga escriure en vers. 

Una opinió que ha corroborat el periodista Francesc Marc Àlvaro, assegurant que “la sàtira revela la veritat oculta dels esdeveniments”, i afegint que actualment “els periodistes que més diuen la veritat són els companys satírics que fan la crònica del nostre temps” i dels que els periodistes “seriosos” n’haurien de ser “modestos imitadors”.

Francesc Marc Álvaro, Ramon Solsona i Toni Albà

Font/enllaç: Editorial Pòrtic
Article/post 849 – Vols llegir? – Ràdio Nova