QUAN ARRIBI EL PIRATA I SE M’EMPORTI de Lluís-Anton Baulenas
Escriptor, traductor i crític literi, Lluís-Anton Baulenas posa en circulació una nova novel.la que coincideix amb canvi d’editorial, RBA-La Magrana. A més, amb aquest nou llibre celebra els vint-i-cinquè aniversari de la publicació del seu primer treball literari, el recull de relats ‘Qui al cel escup’. 
Ara fa quatre anys de la seva darrera obra, ‘El nas de Mussolini’, premiada amb el Sant Jordi l’any 2008. El barri del Raval d’avui és l’escenari de ‘Quan arribi el pirata i se m’emporti’. En declaracions al portal Vilaweb-Lletres, Baulenas explica que es tracte d’una faula: ‘la història d’un ogre, explicada en forma de conte per a adults, una mica ‘gore’, que pren una mena d’estadi mitològic que narrativament ho permet tot’. Amb aquest relat, l’autor que no és el primer cop que fa sortir Barcelona a les seves novel.les, situa l’acció al Raval ‘perquè cercava un espai ple de contradiccions’.

L’ARGUMENT
En Jesús Carducci i en Miquel Deogràcies Gambús, normalment no s’haurien trobat mai. En Carducci acaba de patir la pèrdua del seu germà petit i la fi d’una relacio amorosa turbulenta amb en Gerard. Té un petit gabinet d’atenció mèdica al barri del Raval de Barcelona i un cop per setmana també dóna assistència sanitària als treballadors d’una gran multinacional. En Gambús, patriarca d’aquesta empresa, és un ancià de noranta-sis anys riquíssim, megalòman, amb un secret antic que l’ha convertit en un gran criminal. Quan en Carducci, és citat a una reunió amb ell aparentment és perquè els uneix una improbable fascinació pel teòric anarcocapitalista Murray N. Rothbard. Però res no és el que sembla, i aviat l’ancià li fa una insòlita proposta que en Carducci no sabrà rebutjar.
L’AUTOR
Lluís-Anton Baulenas, nascut a Barcelona l’any 1958 és escriptor, traductor i també exerceix com a crític literari. Abans però havia fet de mestre a l’escola privada i en instituts de secundària. Posteriorment abandona la docència per dedicar-se plenament a escriure. Els seus inicis es deuen al teatre, on va fer d’actor, director i autor. Tanmateix, el reconeixement públic li arriba, sobretot, de la seva tasca com a novel.lista. Autor d’èxits editorials com ‘Qui al cel escup’, ‘Alfons XIV, un crim d’estat’, ‘Amor idiota’, ‘Àrea de servei’ o ‘El nas de Mussolini’, premi Sant Jordi 2008, són algunes de les seves obres més conegudes. També guanyador dels premis Prudenci Bertrana, l’any 2000 per la novel.la ‘La felicitat’, el 2005 premi Ramon Llull per l’obra ‘Per un sac d’ossos’, avalen la seva trajectòria. 
PRESENTACIÓ A IGUALADA
Dimecres 14 d’abril, Lluís-Anton Baulenas presentarà a Igualada aquesta novetat editorial, ‘Quan arribi el pirata i se m’emporti’. L’acte tindrà lloc a partir de les 19h. a la sala d’actes de la Biblioteca Central d’Igualada, organitzadora conjuntament d’aquesta presentació amb ‘Llegim…? Llibreria’, acte que comptarà amb la presència del propi Baulenas. 
Font/enllaç: RBA/La Magrana – Llegim…? LLibreria – Vilaweb Lletres
Article/post 856 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova