VLLG? / OBITUARI

L’escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro va morir a Madrid als 96 anys.  el passat diumenge dia 7 d’abril i per expressa petició de l’autor que volia tenir un comiat discret, la notícia de la seva mort no s’ha fet pública fins aquest dimarts dia 9, on ha estat incinerat a Madrid. 
Premi Nacional de les Lletres 2011, Sampedro va defensar sempre una economia més humana i més solidària. En els darrers anys, Sampedro s’havia convertit en la veu dels indignats del moviment 15-M. L’escriptor i intel·lectual havia escrit el pròleg d”Indigneu-vos’ del francès Stéphene Hessel. 
Nascut a Barcelona, l’escriptor va viure al Marroc fins els 13 anys. Durant la Guerra Civil va lluitar primer amb el bàndol republicà i després amb el franquista. Finalment, però, es va allunyar d’ambdós bàndols. Una de les seves primeres obres, ‘La sombra de los días’ (1945) és fruit de la seva experiència a la guerra. Entre les seves obres econòmiques destaquen ‘Las fuerzas de nuestro tiempo’, ‘Inflación: una versión completa’  (1976), ‘El mercado y la globalización’ (2002) i ‘Economía humanista. Algo más que cifras’ (2009).
Entre la seva obra narrativa destaca ‘Octubre, octubre’ (1981), ‘La sonrisa etrusca’ (1985), ‘La vieja sirena’ (1990) o ‘El amante lesbiano’ (2000).
Article/post 858 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova