VLLG? / SANT JORDI 2013

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya preveu que la venda de roses per la diada de Sant Jordi d’aquest any es planti en els 6 milions de roses, el que suposaria un descens d’entre el 15% i el 20% respecte a les vendes de l’any passat. 
El principal motiu és l’augment de l’IVA, que el setembre passat va passar del 8% al 21% per al comerç de flors.  El Mercat de Flor i Planta afronta la diada de Sant Jordi amb unes dades gens optimistes, si es comparen amb les de la passada campanya. 
El sector explica que una part de l’increment de l’IVA s’ha hagut de repercutir en el producte davant la impossibilitat del sector d’absorbir tot aquest augment. En conseqüència, el preu final de la rosa també es veurà afectat a l’alça.
Tot i això, productors, majoristes i distribuïdors reivindiquen el seu “esforç” d’ajustament de preus “sense mamar” la qualitat del producte. Pel que fa a la producció autòctona,  enguany hi haurà també menys roses produïdes a Catalunya de les que hi ha hagut en altres diades. En aquest cas, la climatologia ha afectat al creixement de la plata. 
Es calcula que només un 15% de l’oferta de roses de la diada seran flor cultivada a Catalunya, la resta de roses que surtin a la venda provindran en un 40% de Sudamèrica -sobretot de Colòmbia i Equador-, un 25% del mercat holandès, un 10% de la resta de l’Estat i un 10% d’Àfrica, principalment de Kènia. Per tipologies, tampoc sense massa canvis. Un 80% de les roses que es vendran seran varietats vermelles.
Article/post 866 – Josep Maria Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova