VLLG? / CULTURA I FESTES PER LA DIADA DEL LLIBRE

Us oferim en aquest article un recull de les propostes culturals i festives que tindran lloc en diversos municipis de la comarca de l’Anoia per la diada de Sant Jordi 2013, i que anirem ampliant. 

IGUALADA
LA PLAÇA DE CAL FONT ACOLLIRÀ MÉS DE 70 PARADES PER SANT JORDI
La plaça de Cal Font d’Igualada tornarà a ser el proper dimarts, 23 d’abril, centre d’un seguit d’activitats programades per celebrar la Diada de Sant Jordi, la majoria d’elles emmarcades dins del programa 3L Llengua, Literatura, Lectura, impulsat per l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i l’Ajuntament.

A Cal Font, on es desenvoluparà la major part de l’activitat, s’hi instal·laran les habituals parades de floristes i llibreters, on es podran trobar les principals novetats literàries i les roses simbòliques de la[Img #6455]jornada. En total, aquest any s’han rebut 73 sol·licituds de parades, deu més que l’any passat, 12 de les quals seran de llibreries, 8 de floristeries i 53 corresponen a diferents entitats i associacions. L’Ajuntament, com és habitual, els facilitarà carpes, plafons i connexió elèctrica. Les escoles també han rebut autorització per a instal·lar una parada davant del centre. 

De la seva banda, la Biblioteca Central durà a terme, a les 11h i a les 18h, visites guiades per descobrir els seus racons menys coneguts. A les 17h, els alumnes de l’Escola Municipal de Música interpretaran Per Sant Jordi: música i poemes i, a les 19h, els alumnes dels cursos del Servei Local de Català llegiran textos de Salvador Espriu, coincidint amb l’Any Espriu.
En un altre espai, en aquest cas a la plaça de l’Ajuntament i a les 20h, tindrà lloc una ballada de sardanes organitzada per l’Agrupació Sardanista d’Igualada i amb la participació de la Cobla Principal de Cassà. La Diada finalitzarà a les 21:30h a la Basílica de Santa Maria, on la Coral Mixta oferirà el Concert de Sant Jordi. El preu de l’entrada serà de 7 euros per al públic en general i de 5 euros per als estudiants.

Josep Miserachs, tinent d’alcalde de Promoció Cultural de l’Ajuntament, destaca que “després de les bones sensacions que ens va deixar el passat cap de setmana la celebració de La Mostra, estem segurs que el proper 23 d’abril els carrers d’Igualada es tornaran a omplir en una jornada molt especial que aplega cultura, tradició i identitat”.

IGUALADA
EL MERCAT DE LA MASUCA REGALA PUNTS DE LLIBRE PER SANT JORDI
[Img #6390]El Mercat de la Masuca d’Igualada celebrarà Sant Jordi regalant als seus clients un punt de llibre molt especial. Aquesta és una nova iniciativa de l’Associació de Botiguers de la Masuca, que els repartirà de forma gratuïta entre totes les persones que realitzin un compra en qualsevol botiga membre de l’Associació aquest proper 23 d’abril.

En total s’han fet fer una mica més de 4.600 punts de llibre amb una rosa i la senyera catalana, per una banda, i una relació de totes les botigues membres de l’Associació i els seus telèfons, per l’altra. Amb aquesta iniciativa, el Mercat vol premiar la fidelitat dels habituals del Mercat. Per aconseguir un d’aquests punts de llibre només s’haurà de fer una compra en qualsevol botiga membre de l’associació de paradistes del Mercat el proper dimarts, festivitat de Sant Jordi.

Les activitats per Sant Jordi, però, no s’acaben aquí. Recordem que aquest dissabte 20 d’abril s’ha programat un concurs de dibuix a la Ludoteca de la Masuca per als més petits del Mercat. Hi haurà tres categories i premis per a cadascun dels guanyadors. Hi podran participar nens i nenes de 3 a 10 anys, durant el matí de dissabte.

CAPELLADES
EL PREMI LA MIRANDA DE CONTES, PREÀMBUL DE SANT JORDI A CAPELLADES
Aquest dissabte al vespre tindrà lloc l’acte de lliurament de premis de la XII edició del Premi La Miranda de Contes, que organitza novament l’Associació Cultural La Miranda.
En aquesta edició s’ha establert tres categories: infantil, juvenil i general i hi han participat 84 contes. 

Segons han explicat els organitzadors “s’ha apostat per uns premis més modestos, possibles en gran mesura gràcies a la col•laboració de comerços i entitats principalment capelladines”.

L’acte de lliurament dels premis, que es farà a les set de la tarda al Mirador del Museu Molí Paperer, tindrà l’acompanyament musical del grup capelladí Pribiz.Capellades celebrarà Sant Jordi 
[Img #6389]Coincidint amb la festa de Sant Jordi a Capellades es farà un seguit de propostes variades, tant el mateix dia com al llarg de la setmana.

D’una banda, tal i com s’ha anat fent els darrers anys, la Plaça Catalunya serà l’espai que acollirà les diferents propostes de Sant Jordi. Aquí es podrà trobar, entre les sis i les 9 de la tarda, les parades de llibres, roses i pastissos.

A més a més també hi haurà un grup [Img #6441]d’animació que farà més divertida la tarda per a la quitxalla i pares.

Però aquesta no serà l’única proposta. També des de la Llar d’Infants Vailets hi haurà la xerrada “Límits i sobreprotecció infantil”, el dimecres 24 d’abril a les sis de la tarda  a la mateixa escola. Anirà a càrrec de la pediatra Carme Farran i la infermera Edith M. Ninayahuar, del CAP de Capellades. 

Abans de Sant Jordi, aquest diumenge 21 d’abril, l’AMPA de la Llar d’Infants i el Pla Educatiu de l’Entorn han preparat un “Taller de contes sobre la pell”. La música anirà a càrrec de Mireia Vallès i els massatges i els contes seran de la Montse Albareda. Aquest taller permetrà introduir els infants al món de la literatura i els contes a través del tacte i no només les imatges i paraules. El taller, adreçat a infants d’1 a 3 anys començarà a les 11 del matí a la sala d’actes de la Biblioteca El Safareig.

Aquest dissabte es farà al Teatre La Lliga el Concert de Sant Jordi organitzat per la Coral Noves Veus. Començarà a dos quarts de deu del vespre i tindrà com a convidada la Coral Eixarcia de Salou.

També des de La Lliga de Capellades s’ha previst el mateix dia de Sant Jordi, a les 8 del vespre, la presentació del llibre “Deu és amor tangible” del capelladí Guillem Guarro. L’acte s’acompanyarà amb el poemes recitats per la Quimeta Bas.

El dimecres 24 d’abril, Diversitat musical a dos quarts de set del vespre, al Teatre de La Lliga, presentat pels alumnes de sisè de l’Escola Marquès de la La Pobla. El  divendres 26 a les 11 de la nit es farà a la Cafeteria de La Lliga un Concert de Nit amb ritme de salsa i sons cubans amb Beatriz Valladares. Finalment, el dissabte 27 a les 12 del migdia es farà un Matí de contes i somriures amb La mama i la padrina I el senyor Ornitorrinc!.
SANTA MARGARITA DE MONTBUI
‘LLEGIM AL CARRER’, NOVETAT PER SANT JORDI A MONTBUI
El proper dimarts es celebrarà la Diada a Sant Jordi a Montbui amb diferents activitats. Com és costum, a banda i banda del boulevard s’ubicaran diferents paradetes de venda de roses i llibres, a càrrec de comerços, entitats i associacions del municipi. 

A més, com a novetat, aquest any és previst que els alumnes de les escoles de Montbui realitzin l’activitat “Llegim al carrer”. Diferents alumnes del municipi realitzaran una lectura pública, a la plaça de l’Ajuntament, de contes i poemes. En principi les lectures estaran relacionades amb el bestiari i/o amb Joana Raspall i Salvador Espriu (centenaris). Aquesta activitat es durà a terme dimarts, diada de Sant Jordi, entre les 9.30 i les 12.30.

Començaran els nens de cicle inicial del CEIP Garcia Lorca, a continuació seguiran els de cicle superarior de l’Antoni Gaudí, seguidament els pares i mares dels infants de les llars d’infants. Tot seguit els alumnes de cicle mitjà de l’Escola García Lorca. Seguiran els de cicle Superior del CEIP Garcia Lorca i acabaran els de cicle inicial del CEIP Antoni Gaudí. L’acte és organitzat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Montbui, amb la col·laboració de les escoles Garcia Lorca, Antoni Gaudí i també les Llars d’Infants Municipals.

I també el proper dimarts, però en aquest cas a les 19.30 hores, tindrà lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montbui el lliurament dels premis del 4t. Concurs de Contes Castell de La Tossa.  

Les obres presentades competeixen a tres categories: infantil, de 6 a 13 anys; juvenil de 14 a 18 anys i general (a partir dels 18 anys). El premi a la categoria infantil serà un lot de llibres, a la categoria juvenil hi haurà un primer premi de 150 euros i un segon de 100 euros i a la categoria general s’estableixen tres premis: un primer de 200 euros; un segon de 150 i un tercer de 100 euros. L’organització d’aquest certamen va a càrrec de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Montbui.

Pep Elias, amb “Olor de Gas”, al Club de Lectura Nucli Antic
El proper 26 d’abril serà protagonista del Club Lectura Nucli Antic l’autor igualadí Pep Elias, amb la seva obra “Olor de gas”. El mateix autor serà present en el Club de Lectura, on compartirà la seva visió sobre l’obra amb els participants del club. L’acte estarà conduït per Montserrat Farrés. Tots aquells que vulguin participar en aquesta trobada del Club de Lectura Nucli Antic poden recollir els llibres d’”Olor de Gas” a la mateixa Biblioteca de Montbui. 
Cal recordar que el Pep Elias ja assistir durant el 2011 al Club de Lectura montbuienc, però en aquest cas al del Nucli Urbà.
LA POBLA DE CLARAMUNT
SANT JORDI A LA POBLA
[Img #6452]A la Pobla de Claramunt ja està tot a punt per viure la festivitat de Sant Jordi. Des de l’Ajuntament, les entitats i els centres educatius s’organitzaran, el dimarts 23 d’abril, diferents activitats, com una venda de llibres i roses, una ballada de sardanes o un intercanvi de llibres de segona mà.

A la plaça de l’Ajuntament, durant tot el dia, l’Associació Cultural Barrufet Roig posarà una parada de llibres i roses. En aquest mateix espai, a les 6 de la tarda, la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament i l’Associació per a l’Oci de la Gent Gran organitzaran una ballada de sardanes. També en aquesta plaça, entre les 5 de la tarda i les 8 del vespre, es farà un taller per a tots els nens i nenes, que anirà a càrrec del Cau Jove.

A l’escola Maria Borés, entre el matí i la tarda, els alumnes assistiran a una representació de teatre en anglès, a càrrec de la companyia Blue Mango. Educació infantil i cicle inicial veuran l’obra Little Red Riding Hood i cicle mitjà i superior, Loch Ness Monster. A la tarda, a partir d’1/4 de 4 de la tarda, hi haurà una actuació dels Falcons de Vallbona. Aquesta activitat també estarà oberta als pares.

Després d’aquesta demostració, es col•locaran unes parades amb els treballs elaborats pels alumnes amb motiu de Sant Jordi. Els estudiants de sisè estaran en aquestes parades i cada nen i nena anirà a recollir el seu treball. Com l’any passat, es farà un mercat de llibres de segona mà, de les 12 a 2/4 d’1 del migdia i de 2/4 de 5 a 2/4 de 6 de la tarda. Els alumnes podran portar un llibre i intercanviar-lo per un altre. En aquesta iniciativa també hi podran participar els pares. A més de totes aquestes activitats, durant aquests dies previs a la festivitat, els alumnes estan realitzant diferents propostes relacionades amb la poetessa Joana Raspall, que enguany es commemora el centenari del seu naixement. 

A la llar d’infants municipal Sol Solet, la quitxalla confeccionarà un mòbil amb un drac i una rosa per als pares i s’enduran un llibre a casa. Aquests dies previs a la festivitat també estan elaborant un drac inspirat en l’obra d’Antoni Gaudí, activitat relacionada amb el projecte sobre aquest arquitecte català que s’està treballant en aquest curs, i que es podrà veure exposat a les parets del centre. Les mestres també expliquen als més petits la llegenda de Sant Jordi. 
Dins dels marc dels actes de la diada de Sant Jordi, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament organitzarà, el dijous 25 d’abril, a les 6 de la tarda a la biblioteca municipal mossèn Cinto Verdaguer, l’Hora del Conte. Amb el títol de Contes de l’Alícia Patapam, Mònica Torra farà passar una estona divertida als nens i nenes.
CALAF
SEGON DICTAT CATALÀ A CALAF PER SANT JORDI
[Img #6453]Petits i grans tindran l’oportunitat de demostrar els seus coneixements de llengua catalana el proper 23 d’abril a Calaf. I és que per Sant Jordi se celebrarà la 2a edició del Dictat Català, una iniciativa de la regidoria de Cultura i de la professora dels cursos de català, que es va estrenar l’any passat amb una molt bona acollida.

L’activitat se celebrarà a la cèntrica plaça dels Arbres, i començarà a les 17.30 h amb el dictat de la categoria infantil-juvenil (de 10 a 17 anys). A les 19.00 h serà el torn del dictat per als adults (a partir de 18 anys).

La inscripció, que és gratuïta, es pot fer una estona abans de l’inici de cada dictat, a la mateixa plaça dels Arbres. Hi haurà premis per als guanyadors de cada categoria.
Font/enllaç: infoanoia.cat
Article/post 872 – Vols llegir? – Ràdio Nova