VLLG? / HÀBITS DE LECTURA
Els catalans van llegir durant el 2012 una mitjana de 4,3 llibres. Es tracta d’un lleuger increment respecte l’any anterior i un llibre més que fa sis anys, quan se’n llegien 3,4. De fet, la lectura és el segon consum cultural més estès, només per sota d’escoltar musica. El 61% de la població del país llegeix llibres, 3,9 milions de persones. Quant a l’idioma, el castellà continua sent l’opció preeminent (66,6%) i els llibres en català superen la quarta part del consum total (27,8%), un 15% més que els darrers sis anys. El sector constata una davallada en la compra de llibres tot i que incrementa el consum a través del préstec a biblioteques, la cessió entre coneguts i la pirateria.

A Catalunya, el 37% de la població (2,3 milions) té el català com a llengua inicial, mentre que el 54% té el castellà (3,4 milions). Segons dades del Baròmetre de la comunicació i la cultura, el 69% dels catalanoparlants són lectors de llibres, davant el 56% dels castellanoparlants.

Els lectors catalanoparlants consumeixen llibres tant en castellà com en català en una proporció similar (51% enfront al 45,8%), és a dir, fan un consum bilingüe. Per contra, els lectors castellanoparlants fan un consum de llibres més elevat en castellà que en català (87% enfront a l’11%), és a dir, tendeixen a fer un consum més monolingüe. Per la seva banda, els lectors en altres llengües, el 50% consumeixen llibres en castellà i el 13% en català. Actualment, 1,1 milions de persones llegeixen llibres en català.

MÉS CONSUM I MENYS VENDES
El 40% dels lectors han comprat el llibre que han llegit i la majoria (79%) ho ha fet en una llibreria. El 16% ho han fet en una gran superfície, cadena cultural o de llibreries, el 4% en un hipermercat i un 1% en el quiosc. Així, mentre disminueixen les vendes, s’incrementa el consum ja que s’utilitza més el préstec a les biblioteques, se cedeixen entre els amics i la resta s’obté de pirateria. 

La disminució durant el primer trimestre d’aquest any es mantenen al voltant del 7%.

Durant el 2012, el 4,6% dels lectors han obtingut un llibre a través d’Internet i d’aquests, el 55,6% n’ha disposat sense pagar. 

El principal gènere literari el 2012 ha estat la novel·la. Així, sis de cada deu llibres van ser d’aquest gènere i el segueixen els llibres divulgatius (10%), les biografies i memòries (7%), l’assaig, els llibres d’autoajuda i manuals (4%), els contes i la poesia (2%) i els còmics, el teatre i els llibres infantils i juvenils (1%).

Font/enllaç: infoanoia.cat
Article/post 875 – Vols llegir? – Ràdio Nova