LES APOSTES I RECOMANACIONS DEL ‘VOLS LLEGIR? de RÀDIO NOVA
SANT JORDI 2013ELS ANOIENCS:
 • MAMUT O SÀPIENS d’Albert Riba (Empresa Activa)
 • DE QUI ÉS AQUESTA MALETA? de Darius Solé (La Busca edicions)
 • PERQUÈ SOM POBLE de Joan Pinyol (Romanyà Valls impressió)
 • EL SOSTÉN, MITOS Y LEYENDAS de Francesc Puertas (Editorial Arcopress)

DIFUSIÓ GENERAL: (ordre cognom alfabètic)

 • BRÚIXOLES QUE BUSQUEN SOMRIURES PERDUTS – Alber Espinosa (Rosa dels Vents)
 • L’ÚLTIM ABAT de Martí Gironell (Columna)
 • 365 ACUDITS PER A CULERS d’Andreu González Castro (Cossetània Edicions)
 • PLANS DE FUTUR de Mariu Serra (Proa) / Premi Sant Jordi 2012
 • UNA FAMÍLIA EXEMPLAR de Genis Sinca (Destino) / Premi Josep Pla 2013
 • VICTUS d’Albert Sánchez Piñol (La Campana) – versió en català
 • L’ESTIU QUE COMENÇA de Sílvia Soler ( Planeta ) / Premi Ramon Llull 2013
 • EL CARRER DE L’EMBUT de Pilar Rahola (RBA)
 • LES TORRES DEL CEL de Coia Valls (Ediciones B)
 • MESTRES DE MESTRES d’Albert Vinyoli (Editorial Meteora)

MAMUT O SAPIENS d’Albert Riba
La base d’aquesta proposta literària de l’editorial Empresa Activa, està estretament vinculada al títol del llibre: vols ser un ‘mamut’ que es va extingir per no saber adaptar-se als canvis del medi ambient, o ser un homo ‘sapiens’ que no només s’adapta al medi, sinó que modifica el medi perquè s’adapti a ells.’Mamut o sapiens’ explica també quines són segons el criteri de l’autor, les deu inquietuds vitals sobres les quals hem de treballar per tenir una actitud emprenedora en la vida. Finalment també inclou un conjunt d’entrevistes fetes per Albert Riba a diverses personalitats i persones comunes sobre els èxits de la seva vida.

ALBERT RIBA AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
L’empresari i emprenedor Albert Riba, ha visitat els estudis de Ràdio Nova dilluns 18 de febrer per presentar en directe als oients i internautes seguidors del programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, el seu llibre ‘Mamut o sapiens’.

PRESENTACIÓ A IGUALADA
Albert Riba, Dynamic Partner i cofundador d’inPreneur, és l’autor del llibre “Mamut o sapiens” va presentar dilluns 11 de febrer a la Biblioteca Central d’Igualada que va organitzar l’acte conjuntament amb la Llibreria Aqualata. La presentació de llibre va anar a càrrec de Marc Castells, alcalde d’Igualada.

Per a Riba, el llibre és un reflex “del meu ideari, el meu modus vivendi” i el punt de sortida va ser un ensurt de salut ara fa dos anys que el va empènyer a reflexionar i estructurar tot el coneixement que havia aplicat al llarg dels anys anteriors formant emprenedors.

Com reconeix l’autor, “el procés creatiu del llibre m’ha ajudat molt a reflexionar, que és quelcom que no feia”. Precisament en un moment “en què estava encallat”, va recordar unes paraules del seu pare. Quan era petit i volia ser veterinari, el pare de l’Albert li preguntava quina era la diferència entre l’home i l’animal. L’adaptació del segon i la intervenció del primer el van fer trobar el fil conductor per al llibre:“Mamut o sapiens?”.
DE QUI ÉS AQUESTA MALETA? de Darius Solé
Aquest Sant Jordi 2013 gaudirà del naixement d’un nou autor anoienc amb el debut literari de l’igualadí Darius Solé, que presenta la seva primera proposta narrativa titulada ‘De qui és aquesta maleta?’, publicada per l’editorial La Busca Edicions.

La descoberta d’uns documents per part de la mare de l’autor, han servit d’inspiració per la trama argumental que és desenvolupa durant la Guerra Civil. Es tracta de les peripècies que dos germans, fills d’uns masovers d’una masia situada al terme municipal de Castellfollit de Riubregós. El Ton Cos i el seu germà Salvador travessen Tàrrega, Lleida, caven trinxeres a l’Aragó, passen per una Igualada convulsa, fugen a França, són presos en un camp de concentració per l’exèrcit franquista i acaben essent alliberats a Gijón. La trama d’aquesta debut literari de Darius Solé està teixit de tal manera que no ens deixa respirar perquè a cada moment els dos protagonistes han d’esmunyir-se pels entrebancs que els hi mostra el destí.

‘De qui és aquesta maleta?’ és publicada per l’editorial barcelonina La Busca Edicions.

L’ARGUMENT
La novel.la està basada en fets reals, mitjançant el despertar a l’any 1937 d’una nova llogatera de la masia  anomenada Castellanes, en el terme de Castellfollit de Riubregós (Alta Segarra). Viatgem de la mà d’en ton i en Salvador Cos, a una època fosca en una Catalunya Pagesa. Viatjarem a Lleida, fins a una zona de guerra a l’Aragó, fins a  França. Retornarem a una Catalunya que veu avançar les tropes franquistes a gran velocitat, a Igualada i tornarem a marxar cap a la masia Castellanes.

Empresonats, són enviats al camp de concentració de Rianxo, a Galícia. La humitat, el fred, la gana, la brutícia… ens acompanyen durant pàgines de pallisses i malnutrició. Finalment arriben a un Gijón acabat de conquerir. Després d’una breu parada a Manresa, el llibre ens retorna a Castellanes, on tot ha començat i a on tot acaba.
PERQUÈ SOM POBLE de Joan Pinyol
“Perquè som poble” recull les vint-i-cinc converses que l’escriptor capelladí va compartir en el seu moment amb persones d’àmbits molts diversos lligades a Capellades.

Dissenyat per la jove capelladina Anna Costa i imprès a Romanyà Valls, es tracta d’un llibre cent per cent capelladí que s’encapçala amb una introducció en què el mateix Joan Pinyol explica el sentit del recull, el context en què es van fer les entrevistes, les raons de la tria dels entrevistats i, entre d’altres, també inclou un parell de fotografies inèdites del poble que remeten a altres temps.

Les entrevistes s’han realitzat a persones que han destacat -i la majoria encara destaquen- en àmbits tan diversos com la música, la viticultura, l’associacionisme, la medicina, el patrimoni festiu, la religió, l’agricultura, el teatre, la competició esportiva d’alt nivell, la pintura, el col·leccionisme…

Totes tenen en comú la vinculació directa amb Capellades i són el Xavi Cassanyes, l’Aurora Garriga, el Toni Miquel, l’Arantxa Yaben, la Teresa Gual, el Josep Prat, la Lydia Argelich, l’Angelina Vich, el Jaume Bernadet, el Joan Aloy, el Jordi Blasco, el Carles Muñiz, l’Aquilino Lozano, l’Anna Gumà, el Jordi Torres, el Berni Armstrong, la Montse Soler, l’Albert Grados, l’Antoni Quintana, la Neus Basart, l’Antoni Chia, el Cels Llorens, el Moisès Castells, la Maria Teresa Solà i la Núria Colom.

Per cert que el proper més de maig, Joan Pinyol presentarà una nova novel.la que portarà com a títol: ‘NINGÚ NO MOR’.
EL SOSTÉN, MITOS Y LEYENDAS…, Y MANUAL DE USO de Francesc Puertas
Aquest llibre desmunta “mites i llegendes” al voltant del sosteniment, aquesta peça de roba interior de molt antic ús i sobre la qual, però, pesa encara un notable desconeixement. Es recull la seva evolució històrica, el perquè del seu ús i de les seves construccions, i sobretot, es facilita una correcta comprensió de les talles i copes.

Els estudis realitzats indiquen que més de 7 de cada 10 dones utilitzen una talla i copa equivocades. La conseqüència és que la meitat de les consultes a professionals de la salut sobre dolors mamaris es deuen a un ús inadequat, el que no és d’estranyar donada la complexitat per entendre el funcionament de talles i copes i la poca o nul · la informació al respecte.

El coneixement de quina és la talla i la copa del sostenidor és summament important per a tota dona. Conèixer la seva morfologia i saber quin és el patronatge que “vestirà” millor, saber com vol veure i l’ús que li donarà, són algunes de les preguntes que s’ha de fer. Si es va a utilitzar per fer esport, per reduir el volum, projectar el pit, mostrar escot, anar sense tirants, sortir de fil aquesta, seduir … El seu ús condicionarà la funció i estètica de la sustentació, desmitifiquen cant afirmacions i tòpics molt estesos però erronis.
‘El sostén, mitos y leyendas…’, va ser publicat el setembre de 2012 per l’editorial Arcopress i disposa d’un total de 112 pàgines, i està cridat a ser un dels llibrets destacats en venda per ser una obra curiosa i original, a més d’una gran utilitat pràctica.

L’AUTOR
Francesc Puertas (Martorell, 1957) és comunicador i expert en cotilleria. Es dedica a la investigació i comunicació mitjançant conferències, participació en esdeveniments i mitjans de comunicació.  Creador i trainer de cursos de formació destinats a especialitzar professionals del sector. Va treballar en Vives Vidal Vivesa / VF Intimates / Vanity Fair Brands Europe (2003-2008). El 2004 inicia la nova divisió de negoci Belcor Pharma. Des de 2008 continua col · laborant amb diferents mitjans de comunicació (premsa-ràdio-tv-online), amb marques, institucions i universitats. Impulsa una àmplia gamma de projectes destinats al millor coneixement d’aquesta peça.

BRÚIXOLES QUE BUSQUEN SOMRIURES PERDUTS d’Albert Espinosa
Albert Espinosa ha creat un arxipèlag de sinceritat per al protagonista de la seva darrera novel·la,’Brúixoles que busquen somriures perduts’ publicada en català per Rosa dels Vents i en castellà per Grijalbo. Aquest arxipèlag està format per les persones que sempre li diuen la veritat, un conjunt d’illes que ell també té a la vida real i que considera imprescindibles per ser feliç.

De fet, el protagonista és un home que ha de reconèixer tot allò que no el fa feliç per donar un canvi de rumb a la seva vida, després de la tràgica experiència de perdre la seva dona, i tornar a connectar-se al món. Per a Espinosa, la frase que obre el llibre és una màxima que no es pot oblidar:’Per viure, cal viure’.

Per primera vegada, les dones prenen un paper molt important en l’univers Espinosa i ho fan per quintuplicat, perquè són femenins els cinc personatges més rellevants en aquest llibre, al costat del protagonista. I són la seva esposa morta, una persona de qui ha après moltes coses; les seves dues filles, amb tot el seu avenir; la seva mare, amb qui arrossega relacions familiars complicades; i la dona del seu germà.

Amb una obra molt personal, Espinosa reconeix que sempre omple els llibres d’històries viscudes per ell o que li han explicat, sempre demanant permís abans, i en aquest cas la seva màxima era parlar de la sinceritat i de la felicitat, que al seu entendre van molt lligades. “Jo sempre tinc les meves illes/persones que sé que em diran la veritat”, explica.

En aquesta obra, també explora el pes de les històries familiars i com les experiències viscudes pels pares marquen l’esdevenir dels fills i a l’inrevés. És en aquest sentit que a ‘Brúixoles que busquen somriures perduts’ també hi té un lloc destacat el perdó i la capacitat de saber perdonar per tirar endavant.

Segons Espinosa, perquè és així com ell sempre ho ha viscut, les coses que passen no són dolentes, sinó que són l’avantsala d’alguna altra cosa, que per força ha de ser millor. “Em considero realista”, manté, per afegir que li han passat “coses difícils a la vida”, com perdre una cama, un pulmó i part del fetge, però sent que porta una “estrella de xerif”, com la forma del tros de fetge que li ha quedat.
Amb el que ha viscut, Espinosa es considera una persona amb molta sort i intenta que les seves obres reflecteixin d’alguna manera el seu món, amb persones a la recerca de la felicitat, que passa per trobar la veritat, l’únic que li importa. “Tan de bo existissin brúixoles que t’ajudin a trobar la part emocional que has perdut, els petons que no has donat i els amors que no has estima”, explica en relació al títol del llibre.

L’AUTOR
‘Brúixoles que busquen somriures perduts’ és la quarta novel·la d’Espinosa, i segueix al seu èxit més sonat, ‘Si tu em dius vine h o deixo tot… però digue’m vine’ (2011). Ha venut més d’un milió de llibres, sumant també ‘El món groc’ (2008) i ‘Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo’ (2010). Però és conegut per la sèrie ‘Polseres vermelles’, una prolongació del film ‘Planta 4a’, del que n’era guionista, i retrata la seva infància entre hospitals.


L’ÚLTIM ABAT de MARTÍ GIRONELL
El periodista i escriptor nascut a Besalú,Marti Gironell, autor d’èxits editorials com’El pont dels jueus’, ‘La venjança del bandoler’ i ‘L’Arqueòleg’,  presenta en aquesta la seva quarta novel.la un episodi poc conegut del segle XVI, quan l’abat Pere Frigola es va rebel.lar contra la corona espanyola. Un retrat dels estralls de la corrupció en la política i en l’Església a la segona meitat del segle, sense oblidar el paper que van tenir-hi els habitants dels pobles, escanyats per les dues institucions.

El 15 de novembre va sortir a la venda ‘L’últim abat’, un any després que el seu autor va iniciar el procés creatiu de la seva escriptura en una de les cel.les del Monestir de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, per impregnar-se de l’ambient que hi ha darrere les portes i poder viatjar així, en poc temps, des del  nostre actual segle XXI fins al XVI, i que a més, hem pogut seguir a través del bloc creat pel propi autor explicant-nos amb detall les descobertes fetes en el monestir i que han servit d’inspiració per la redacció d’aquest llibre.

D’altra banda, tot i estar hostatjat en aquesta cel.la del monestir, Gironellha mantingut el contacte amb l’exterior per a anar a treballar i comunicar-se amb els lectors a través del bloc creat expressament per aquest projecte editorial i amb presència activa a les xarxes socials. De fet, han estat els propis lectors qui han triat el títol definitiu de l’obra, entre tres propostes.

‘L’últim abat’ es publicat per Columna Editorial en català amb un tiratge de 20.000 exemplars, i Suma Editorial ho fa en castellà, amb 10.000 exemplars. Ara per ara, Martí Gironell està fent un recorregut per les principals poblacions catalanes, entre les quals hi ha Igualada, per promocionar aquesta nova obra.

ARGUMENT
Durant 22 anys, l’abat Pere Frigola va reflotar el monestir, que estava molt deteriorat, i va lluitar contra la política del Felip II, que volia que els monestirs els ocupessin monjos espanyols per guanyar pes dins el govern català. Però la novel.la revela també la cara fosca de Frigola, que va escanyar el poble a base d’impostos i va comportar-se com un senyor feudal.
365 ACUDITS PER A CULERS d’Andreu González Castro
N’hi ha un per a cada dia de l’any. Acudits que fan entrar la pilota a la porteria del blancs , però també n’hi ha que van dirigits a la porteria dels blaugranes. Però no ens oblidem tampoc dels blanc-i-blaus, que també els hi toca. Casillas, Sergio Ramos, Kaká, Florentino, Mourinho, Guardiola, Messi, la Central lletera, els clàssics, el àrbitres, els típics ‘s’obre el teló…’, també acudits de l’època de Gaspart i Laporta i molts més. L’autor d’aquest recull de 365 acudits s’ha entretingut a cercar-los i proporcionar-nos píndoles de saviesa per a cada dia de l’any, i amb un propòsit que ens fa falta a molts en aquests temps que estem vivint: riure.

Andreu González Castro, autor d’èxits editorials de caire futbolístic com ‘100 motius per ser del Barça i no ser del Madrid’ (2010) o ‘100 moments estel.lars del Barça’ (2011), aplega a les pàgines d’aquest llibre publicat per Cossetània Edicions, una pila d’ocurrències acabades de sortir del forn de la imaginació popular. D’aquesta manera, per primer cop, un llibre reuneix 365 dosis de bon humor per als seguidors del millor club del segle XXI.

PLANS DE FUTUR de Màrius Serra / PREMI SANT JORDI 2012
‘Plans de futur’ d’en Marius Sèrra és una novel.la sobre l’esperança. Recrea lliurament el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. LLibre publicat per l’editorial Proa i guanyador del Premi Sant Jordi de Novel.la 2012.

L’acte de presentació a Igualada va tenir com a escenari la Biblioteca Central d’Igualada el 14 de març, amb dos presentadors igualadins d’excepció. Per un costat, Antoni Dalmau, escriptor i ex-polític, i Pep Elias, periodista i escriptor.

‘Plan de futur’  recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista.

En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l’actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines.

L’acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d’estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.

UNA FAMÍLIA EXEMPLAR de Genís Sinca -Premi Josep Pla 2013-
‘Hem de tornar a la novel.la com a eina de combat’. ‘El pes de l’arbre genealògic afecta a les nostres decisions’. ‘El periodisme, cada cop més encotillat i retallat, ja no ens permet explicar tot el que volem’. Aquestes són algunes de les primeres declaracions que Genís Sinca va realitzar als mitjans quan va ser proclamat nou Premi Josep Pla de prosa catalana per aquest 2013 amb l’obra titulada: ‘Una família exemplar’, tragicomèdia sobre l’enfrontament de dues grans nissagues catalanes, originàries de Tortosa i Manresa.
ARGUMENT -text de contraportada-
Enlluernat pel casament de la filla i els beneficis que la unió comportarà per a la seva nissaga, comença a descobrir que la vertadera naturalesa de la família política enfonsarà els seus plans de grandesa. ‘Bou es va quedar mirant fix la imatge, la primera que veia d’ell, de Ricard Mirabaix, i que mai més havia d’oblidar’. El somriure penjat als llavis, prims, inexistents, i les dents. Li va caure l’ànima als peus. El seu gendre feia una cara d’imbècil que no s’aguantava’.

L’AUTOR
Genís Sinca, nascut a Manresa l’any 1970, és periodista i escriptor. Ha treballat durant molts anys fora de Catalunya, essent lector de català a la Universitat de Heidelberg, redactor en el Diari d’Andorra, i corresponsal a Itàlia pel Diari Avui i de COMRàdio. També s’ha dedicat al periodisme d’investigació amb una sèrie de biografies inèdites de personatges catalans del món de la política i la cultura com per exemple: Francesc Candel,  publicades a La Vanguardia i també al ‘Quaden’ del Diari El País. També és destaca de la seva bibliografia la publicació de l’assaig ‘Vida secreta de nuestros médicos’, on narra la vida i obra de 20 metges importants espanyols del segle XX com Ramón y Cajal, Gregorio Marañón, Severo Ochoa o Santiago Dexeus.

VICTUS (en català) d’Albert Sánchez Piñol
Arrel de l’èxit de vendes i repercussió mediàtica que ha suposat la publicació de ‘Victus’ de l’escriptor català Albert Sánchez Piñol, en la seva versió inicial publicada en castellà, ha provocat que l’editorial La Campana faci la seva adaptació en català, atenent d’aquesta manera la gran demanda dels lectors catalans. Sánchez Piñol només l’ha revisat, deixant via lliure a Xavier Pàmies per fer-ne la traducció en català, que no suposa cap diferència a la publicada originalment.

Recordem que ‘Victus’ porta venuts des del mes d’octubre del 2012 més de 100.000 exemplars en castellà, ha encapçalat durant moltes setmanes el llistat dels llibres més venuts en la categoria de ‘ficció en castellà’, i de ben segur que aquest Sant Jordi propiciarà el mateix efecte en la ficció en català.

L’editorial La Campana ha fet públic que de l’edició en català se n’imprimiran 10.000 exemplars que s’afegiran als de la primera tirada de 25.000, que van ser posats a la venda el dia 2 d’abril. D’altra banda i pensant en el dia de Sant Jordi, hi haurà una nova reedició en castellà de 5.000 exemplars.

Els drets de la novel.la que presenta la narració sobre la guerra de Successió i el setge a la Barcelona de 1714, s’han venut perquè pugui ser llegida en rus, coreà, alemany, holandès, italià, portuguès, croat i francès.

Albert Sánchez Piñol, autor també d’un dels grans ‘best-sellers’ catalans publicat ara fa deu anys, ‘La pell freda’, en declaracions al diari El Punt/Avui ha explicat que acaba d’enllestir el guió per una possible adaptació al cinema, afegint: ‘Si, de ‘Victus’, se’n fes una pel.lícula amb Leonardo di Caprio, la nostra causa guanyaria adeptes’.
EL LLIBRE
Històricament, simbòlicament i políticament, la Guerra de Successió és un dels esdeveniments més importants per a Catalunya. 1714 és la tragèdia perfecta. El poble es va decidir a resistir no contra un tirà, sinó contra dos”.
El narrador de la novel·la, Martí Zuviría, recorda els primers anys del segle XVIII des de Viena: format com a enginyer per Vauban, haurà de decidir si dóna suport a la causa borbònica o a l’austricista durant un dels setges més impressionants que ha patit Barcelona, el de 1714. “Deixo a tothom fatal –reconeixia l’autor–, per això necessitava un personatge extrem com Zuviría. Volia explicar la història dels de sota –del poble– i fet des de sota. La meva voluntat era donar una visió popular”.

L’ESTIU QUE COMENÇA de SÍLVIA SOLER / PREMI RAMON LLULL 2013
Sílvia Soler guardonada enguany amb el 33è Premi Ramon Llull 2013 amb una novel.la que narra amb salts cronològics, la vida de dues amigues d’infància, des del seu naixement fins als cinquanta anys.

El títol de l’obra guanyadora és ‘L’estiu que comença’. La història és construeix a través del sopar de la Nit de Sant Joan, una tradició que celebren les dues protagonistes any rere any. Però una tragèdia els unirà encara més. El llibre és publicarà el 7 de març en català i també serà traduït en castellà i francès.

Sílvia Soler ha afirmat en un recent xat al digital 324.cat, que ella no ha aconseguit encara viure només de la literatura i manté les col·laboracions amb els mitjans de comunicació. Defineix la literatura com “una carrera de fons i en solitari”.

L’escriptora ha explicat també en conversa amb els internautes,  que “li encantaria” que es fes una pel·lícula de “L’estiu que comença” i ha afegit que li han comentat que “és molt cinematogràfica”.

“L’estiu que comença” és una de les novel·les més venudes de les últimes setmanes i una de les aspirants a triomfar per Sant Jordi. Sílvia Soler creu injust que la titllin d’escriptora de públic femení i ho atribueix, en part, a llibres com el “39+1”, allunyat de l’esperit d’altres novel·les com ara “Petons de diumenge” o l’última, “L’estiu que comença”. Soler ho argumenta: “Que hi hagi un personatge femení potent i una mirada femenina no em sembla raó perquè els homes no puguin llegir-la o disfrutar-la.”

Sílvia Soler, nascuda a Figueres l’any 1961, escriptora, articulista i col.labora habituals en diversos mitjans de comunicació, és autora d’èxits editorials com ‘El centre exacte de la nit’, ‘El so dels volcans’, ‘L’arbre de Judes’, ‘Mira’m als ulls’, ‘Petons de diumenge’,  ’39+1′, i dues novel.les amb un mateix fil argumental: ‘Una família fora de sèrie’ i ‘Un creuer fora de sèrie’.
EL CARRER DE L’EMBUT de Pilar Rahola
Debut literari de la periodista Pilar Rahola que amb aquesta obra vol retre un homenatge als ideals de la República i als mestres que en van ser l’estendard. ‘El carrer de l’embut’, publicada per RBA, està ambientada a Cadaqués i Cuba durant els anys 20 i 30, la novel·la compta amb personatges inventats i amb aparicions de Salvador Dalí, la Ben Plantada, Marcel Duchamp i el pedagog Lluís Tasis

De la mà de dos personatges a punt d’embarcar cap a Cuba –en Miquel, jove de Cadaqués que hi va a fer de capatàs, i la Montserrat, filla de la burgesia barcelonina–, Pilar Rahola planteja a ‘El carrer de l’Embut’ una passejada literària per un entramat de relacions que passa per sindicalistes, polítics, artistes i pescadors.

Rahola recrea des dels anys de la dictadura de Primo de Rivera i el pistolerisme pels carrers de Barcelona, fins a la proclamació de l’Estat Català per Lluís Companys a la plaça de Sant Jaume, de la bomba del liceu a l’esclat de la Guerra Civil i els Fets de maig del 1937; i també la Cuba efervescent de les plantacions de sucre, el teatre, la Macorina i l’esclavatge. I, com un món dins el món, tancat i tanmateix reflex de l’exterior, Cadaqués: un gresol on es fonen el paisatge tel·lúric i la cultura refinada, les bruixes, la vida dels pescadors i els burgesos estiuejants, la Ben Plantada, Dalí, el pedagog Lluís Tasis, Duchamp… Un gresol, malgrat tot, que amb la Guerra Civil no podrà escapar d’esberlar-se i que el trastornin els vaivens del món i de la història.

Valent-se de la tècnica del collage i alternant els punts de vista per retratar una realitat calidoscòpica, Pilar Rahola evoca un univers que viatja cap a l’esfondrament, i, alhora, ret també un homenatge als ideals de la República i als mestres que en van ser l’estendard.
LES TORRES DEL CEL de Coia Valls
Quan encara és viu l’èxit que ha suposat la seva anterior obra literària titulada ‘El mercader’, publicada ara fa tot just un any, març del 2012, l’escriptora Coia Valls no dona respir als seus incondicionals lectors amb una nova obra ambientada a Montserrat.

Una visió dels inicis del monestir de Santa Maria de Montserrat, dels primers temps de l’Scriptorium, amb el cant del ventre de la terra que donarà lloc a l’Escolania, a través d’uns personatges que conformen el fresc extraordinari d’una terra de frontera, la Catalunya que s’expandia cap al sud per assolir la seva plena identitat com a poble. Un episodi perdut de la nostra història. Tot un homenatge a la muntanya de Montserrat i al mar que va ocupar aquest territori màgic en el despertar dels temps.

L’ARGUMENT -síntesi-
A començament del segle XI, l’abat Oliva pren una decisió que trastoca l’ordre establert. Un petit grup de monjos s’instal.la en una de les ermites amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l’ex soldat del comte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés, que es debat entre dos futurs excloents: l’espiritualitat transformadora d’en Basili, l’eremita, contra el poder mundà de l’Església.

MESTRES DE MESTRES d’Albert Vinyoli
Un total de 13 personalitats catalanes: Josefina CAstellví, Alfredo Pastor, Cesc Celabert, Carles Santos, Anna Cabré, Lluís Foix, Llúis Pasqual, Colita, Eduald Carbonell, Fermí Puig, Raimon, Isola Passola i Josep Wagensberg, ha protagonitzat el programa que durant l’estiu del 2012 ha emès el Canal 33 de Televisió de Catalunya: “Mestres de mestres”. Tots van ser entrevistats sobre un aspecte molt concret: Quins van ser els seus mestres?.

Aquells antics i recordats mestres dels nostres mestres han estat lloats o criticats per aquestes tretze personalitats que abasten tots els àmbits de la societat catalana actual. En resum, es tracta d’un compendi de reflexions molt oportunes sobre l’educació, el professorat, l’alumnat, etc.,  en moments de gran desconcert.

Ara, l’Editorial Meteora publica el llibre basat en aquest programa de televisió, dirigit i presentat pel periodista Albert Vinyoli, que ha inclòs en aquest volum l’entrevista integral de cada personatge i hi ha incorporat les reflexions que es van deixar d’emetre per qüestió de temps.

Es recomana tenir a prop un llapis a mà per subratllar, sense fer malbé el llibre, les reflexions més destacades per tenir-les ben presents.

‘Mestres de mestres’ presentat en públic el 20 de setembre a la LLibreria Laie de Barcelona, és publicat per l’Editorial Meteora i el volum disposa d’un total de 205 pàgines.

L’AUTOR
Albert Vinyoli (Barcelona, 1947) és membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’any 1970 va ser coautor del Diccionario Guía de Redacción. El 1997 publica el llibre de relats Balada del soldat. Des de 1984 fins a 2006 escriu i presenta programes de ràdio i televisió com Les mil i una nits, La vida en solfa, No som perfectes, Avisa’ns quan arribi el 2000, etc. Ha estat guionista de la sèrie d’animació Les Tres Bessones i Les Magilletres. De 2006 a 2010 treballa en el projecteRedactor. El 2011 torna a la televisió amb el programa Mestres de mestres, que Televisió de Catalunya emet per primer cop l’estiu de 2012. Un dels gèneres periodístics que més li interessa és l’entrevista.
Article/post 876 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova