SÍ SE PUEDE d’Ada Colau

Ada Colau, cara visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), ha escrit una crònica de la lluita contra els desnonaments, ‘Sí se puede. Crónica de una pequeña gran victória’ (Destino), amb el seu company Adrià Alemany, impulsor amb ella de la plataforma, que va conèixer  a ‘V de Vivienda’, un col·lectiu que el 2006 ja lluitava pel dret a un habitatge digne. Després dels èxits i fracassos dels últims mesos, Ada Colau explica els seus objectius i narra els esdeveniments que els han donat major visibilitat, com la seva intervenció al  Congrés dels Diputats el febrer passat, on va dir “criminal” a un representant de la banca; la tramitació de la ILP per la dació en pagament, amb 1,4 milions de firmes; o els ‘escraches’.

Obre el llibre una carta personal d’Ada Colau al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en què li diu “que no ha entès el moviment de la PAH”, i li deixa anar que entén que no li agradin els ‘escraches’ però que és “infinitament més molest” un desnonament. Li recorda que el moviment ha “esgotat totes les vies que la insuficient democràcia espanyola ofereix” i li retreu la “campanya de criminalització” del moviment com a resposta. 

Ada Colau en la presentació del llibre a Barcelona va començar explicant perquè els autors i la PAH consideren els desnonaments un “procediment criminal” i narra el dia que Ada Colau va acusar de “criminal” al Congrés al vicesecretari general de l’Associació Espanyola de la Banca, Javier Rodríguez Pellitero, un qualificatiu que ha considerat “pertinent i prudent”. 

Aquells fets del Congrés són l’arrencada dels diferents episodis rellevants viscuts després per la PAH, com l’admissió a tràmit de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació en pagament; que va entrar amb el suport d’1,4 milions de firmes, i que avui mateix la PAH i la resta d’entitats l’han retirat perquè el PP acabarà aprovant una reforma de la Llei hipotecària que no inclou les seves demandes. De fet Colau creu que la llei porta al “caos’ perquè no resol el gruix dels casos.  

El llibre, els beneficis del qual aniran a la PAH, també explica els diferents passos que ha fet la plataforma perquè el govern espanyol encari el problema dels desnonaments, que van arribar a 30.000 el 2012, com la campanya per la dació en pagament, la titulada ‘Stop Deshaucios’, l’obra social de la PAH o l”escrache’, que ha generat la major polèmica i ha portat el PP a criminalitzar la plataforma. La delegada del govern espanyol a Madrid Cristina Cifuentes, va acusar-la d’estar vinculada a ETA, i Ada Colau ha anunciat avui accions legals contra ella. 

Després de manifestar que l’actitud del PP és “decebedora”, sobretot per aquest intent de criminalitzar el col·lectiu enlloc d’entendre el greu problema de moltes famílies que es queden sense casa, Colau ha replicat Maria Dolores de Cospedal, mantenint que els ciutadans han de menjar i han d’alimentar els seus fills, i deixar de pagar la hipoteca si no poden fer-hi front perquè, a més, les hipoteques s’han demostrat “abusives”, com reconeix una resolució europea. 

Colau també ha explicat que no té cap intenció d’entrar en política, encara que ha rebut vàries ofertes, perquè la seva lluita està en els moviments socials. Així, ha explicat que la proposta de Procés Constituent de Teresa Forcades i Aracadi Oliveres s’estudiarà en les assemblees de la plataforma si arriba, però ella, a títol personal, no té intenció de ficar-se en política. 

Font/enllaç: Destino (Planeta de libros) 
Article/post: 883 – Vols llegir? – Ràdio Nova