VLLG? / LITERATURA CULINÀRIA
Gran esdeveniment per la cuina catalana, El Celler de Can Roca ha estat escollit el millor restaurant del món, segons la revista anglesa ‘Restaurant Magazine’. Els germans Roca han aconseguit desbancar el Norma de Copenhagen al capdavant de la llista dels 50 millors restaurants del món. L’acte de lliurament va tenir lloc la nit del dilluns 29 d’abril a Londres. 
‘El Celler de Can Roca’ ubicat a Girona, té marcat en el seu full de ruta la gastronomia vanguardista i amb una base lliure de les arrels de la cuina catalana. Els genis culinaris que controlen el seu èxit són els germans Roca: Juan (cuina salada), Jordi (dolça) i Josep (líquida). Justament el mateix dia que han aconseguit aquesta distinció internacional, els Roca van presentar a la mateix capital britànica el seu nou projecte que barreja cuina, música (òpera) i realitat virtual, anomenat ‘Somni’. 
El restaurant gironí que va ser fundat l’any 1986, especialitzat en cuina tradicional catalana disposa de tres estrelles Michelin i segons la publicació britànica ‘Restaurant Magazine’, que ara l’ha anomenat millor restaurant del món, va situar a ‘El Celler de Can Roca’ en cinquena posició l’any 2009, quart el 2010, segon el 2011 i ara el primer en aquest 2013.
Aquesta bona notícia per la cuina catalana és mereix una bona lectura, per aquest motiu us oferim dues propostes literàries que tenen com a denominador en comú ‘El celler de Can Roca’. En primer lloc la publicació coincidint amb el Sant Jordi 2013, del llibre definitiu segons a criteri dels germans Roca envers al seu restaurant i la seva cuina, titulat de manera homònima com el restaurant familiar i editat per Roca Llibres. Es tracte d’un llibre de gran format (240×325 mm), editat amb tot luxe de materials i detalls. Il.lustrat amb fotografies de David Ruano y Francesc Guillamet. D’altra banda, també us recomanem l’edició en format econòmic publicat per l’editorial La Butxaca. Es tracta de ‘La cuina de la meva mare’, un recull de les millors receptes familiars explicades per Joan Roca elaborades per la seva mare. Anem a la cuina…

EL CELLER DE CAN ROCA de Joan, Josep i Jordi Roca (Roca LLibres)
És l’obra definitiva d’El Celler de Can Roca, designat aquest 2013 per la prestigiosa revista culinària britànica ‘Restaurant Magazine’, el millor restaurant del món. 
Un llibre que fa un repàs als 25 anys d’història d’aquest magnífic restaurant. Una porta oberta de bat a bat per conèixer els secrets d’El Celler de Can Roca, que és presenten al llarg de 16 capítols de l’obra, organitzats en funció de les fonts d’inspiració que nodreixen els tres germans Roca. 
Inclou un dietari d’un dial al Celler escrit per Josep Maria Fonalleras. Història, filosofia, tècniques, valors, fonts d’inspiració, processos creatius. Més de 90 receptes detallades i un catàleg raonat amb els 240 plats més emblemàtics. Excel·lentment il.lustrat amb fotografies de David Ruano i Francesc Guillamet. Llibre de gran format (240×325 mm), editat amb gran luxe de materials i detalls per l’editorial Roca Llibres.
LA CUINA DE LA MEVA MARE de Joan Roca (La Butxaca)
Una edició econòmica amb les millors receptes de la cuina catalana explicades per Joan Roca d’El Celler de Can Roca. 
Un recull fonamental de receptes de la seva mare, Montserrat, que ella mateixa ha fet al llarg de la seva vida al restaurant Can Roca de Girona. Hi trobareu des dels calamars a la romana fins als canalons de festa major, passant pel fricandó i la sarsuela de peix. 
Més de cent vint receptes que constitueixen un petit homenatge a la cuina tradicional catalana, el fonament de la cuina que ell fa al Celler de Can Roca. L’edició d’aquest llibre publicat per La Butxaca pertany al 2012 i disposa d’un total de 256 pàgines. 
Font/enllaç: editorials La Butxaca i Roca Llibres / Diari Ara / Diari El País
Article/post 884 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova