VLLG? / ACTUALITAT

L’igualadí Esteve Valls, ha estat l’encarregat de traduir al català dos dels títols més destacats de la literatura gallega actual. Valls, que resideix actualment a Santiago de Compostel·la, col·labora amb l’editorial de Cangas do Morrazo Pulp Books, que és la que ha publicat els dos primers llibres d’aquesta iniciativa que vol difondre la literatura gallega en l’àmbit lingüístic català i afavorir l’intercanvi cultural entre dos països sovint massa desconeguts entre sí.
 
Les traduccions són dels darrers títols de dos dels principals escriptors joves de Galícia: Digue’m alguna cosa bruta, de Diego Ameixeiras, i Vides post-it, de Iolanda Zúñiga. Tots dos han estat mereixedors d’un dels principals guardons de la literatura gallega, el Xerais, i representen una nova manera d’escriure que ha enganxat el públic gallec. Des d’ara, doncs, la millor literatura gallega d’avui es pot llegir en català gràcies a l’empenta de Pulp Books i a la traducció d’aquest igualadí. 

VIDES POST-IT de Iolanda Zúñiga
Una novel.la amb una prosa intensa i frenètica, un grapat d’esbossos de la vida d’uns personatges que sembla haver sorprès en un dia gris. Redactats entre plat i plat, mentre l’autora treballava en un fast food, aquest relats post-it submergiran el lector en un remolí de situacions asfixiants que conformen el dia a dia dels seus protagonistes. Solitud, drogues, expectatives perdudes, violència, desamor, rutina, desesperança… L’essència més crua de la vida real. Vides post-it, una obra per descobrir alguns dels racons més foscos dels éssers humans —dels que ens envolten i, potser, de nosaltres mateixos. 


DIGUE’M ALGUNA COSA BRUTA de Diego Arneixeiras
La ciutat d’Ourense, aquí anomenada Oregon, és la protagonista de Digue’m alguna cosa bruta, de Diego Ameixeiras. Pels seus carrers trobem fragments de vides desgastades que malden per sortir, sense èxit, dels atzucacs en què es troben atrapades. En aquesta història criminal escrita amb una prosa àgil i directa, Ameixeiras forma un tot reunint aquests fragments d’ombra amb els quals treu a la llum les parts més fosques de l’ànima humana.

Digue’m alguna cosa bruta va rebre el Premi Especial del Director de la Setmana Negra de Gijón i suposa la confirmació de la maduresa literària de Diego Ameixeiras, un dels autors més originals i valuosos de la narrativa gallega del segle XXI.

Font/enllaç: Pulp Books / Iolanda Zúñiga / Diego Arneixeiras / Infoanoia.cat
Article/post 886 – Vols llegir? – Ràdio Nova