L’ALEMAN de Jordi Santasusagna
Cardona ha estat fins ara l’esceneri de les dues novel.les fins ara publicades per l’autor local, Jordi Santasusagna. Ambdues posades a la venda per l’editorial Alrevés. La primera, de l’any 2011 i titulada ‘L’infern d’albastre’, ens presentava un fets històrics del passat que remouen els ciments de la societat política, social i eclesiàstica de la Cardona actual. 
I ara en aquest 2013, publica ‘L’Aleman’, una història de supervivència i secrets inconfessables en la societat industrial catalana dels anys 40. Prevista la seva publicació el dilluns dia 13 de maig, aquesta segona novel.la de Jordi Santasusagna ja va tenir una cita prèvia i en exclusiva pels lectors cardonins que van poder adquirir-la a les llibreries locals durant la diada del llibre del Sant Jordi 2013, on a més l’autor va tenir l’oportunitat de signar exemplars de ‘L’Aleman’.
L’ARGUMENT
En Raymond Bauer, l’Aleman, és un desertor de l’exèrcit nazi que, acabada la Segona Guerra Mundial, arriba a una pròspera explotació minera catalana. Aquí és rebut amb honors per les autoritats franquistes i els directius d’Unión Española de Explosivos, que no dubten en oferir-li un lloc entre els seus. En Vicenç Santacreu és un noi de quinze anys, malaltís i instal.lat en la misèria de la seva família, que el 1948 aconsegueix la primera feina a La Companyia, la fàbrica de la mina de Cardona.
Basat en un cas real, ‘L’Aleman’ narra la història de dos mons propers i llunyans alhora: el de les classes benestants i el dels treballadors. Uns preocupats pel poder i les aparences; els altres, senzillament, per aconseguir menjar cada dia. Uns vivint amb el luxe dels seus xalets; i els altres, en la foscor dels carrers de La Coromina dels anys quaranta. Dues realitats que col.lideixen violentament, i amaguen un inconfessable i obscur rerefons. 
L’AUTOR
Jordi Santasusagna i Davins va néixer a Cardona l’any 1971. Amb una activitat literària iniciada el 2002 amb una desena d’obres de teatre de tots els gèneres. L’any 2011 va publicar amb gran èxit la seva primera novel.la, ‘L’infern d’alabastre’. A més, és autor de multitud de contes i relats, i col.labora en diferents mitjans de comunicació comarcals. L’any 2012 va ser guanyador d’un premi accèssit categoria ‘adults’ del XIVè Concurs de Contes a la ràdio, organitzat per Ràdio Nova de Vilanova del Camí, amb el conte titulat: ‘Amb olor de xocolata’.
JORDI SANTASUSAGNA AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
L’escriptor i autor teatral va ser  entrevistat  dilluns 6 de maig en el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, per presentar-nos aquest nou llibre. Podeu escoltar aquesta entrevista en aquest mateix article:

Font/enllaç: Editorial Alrevés / Pàgina web personal Jordi Santasusagna
Article/post 888 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova