SOTA EL MATEIX CEL de Núria Pradas
Som davant d’una història d’amor ambientada a la Segona Guerra Mundial, entre una noia francesa i un soldat alemany. I tot i que podem pensar que estem llegint una història romàntica i ensucrada, el relat fa un retrat de l’absurditat i la crueltat de la guerra, i de com pot afectar de manera molt directa a les vides de les persones De qualsevol guerra. 
La seva autora és l’escriptora Núria Pradas que compta amb un bagatge literari avalat per la publicació de més de quaranta novel.les. ‘Sota el mateix cel’ és la seva més recent creació, publicada per l’editorial Columna, i que ha estat reconeguda amb el Premi Carlemany per al foment de la lectura. Guardó convocat pel Govern d’Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana. 
L’ARGUMENT
És l’any 1941 i el món viu dramàticament la Segona Guerra Mundial. Claire, la protagonista de ‘Sola el mateix cel’, viu amb al seva mare al petit poblet de Cambes-en-Plaine, a la Baixa Normandia. El seu pare és al front. És un dels milers de francesos que ja no tornaran mai. La mare es consumeix de pena. Claire se sent avorrida i sola. La vida es fa difícil per a una jove amb ganes de menjar-se el món. I llavors arriba un contingent de militars alemanys. I, amb ells, Geert, un jove soldat i molt atractiu, que és destinat a la casa del mestre, la casa de Claire.
De mica en mica, els dos joves deixen de mirar-se com a enemics i comencen a mirar-se com el que són: un jove de divuit anys i una noia de setze. Neix entre ells dos una història d’amor, però malgrat tot el que els envolta, decideixen viure el seu amor intensament però d’amagat. la gent del poble no entendrien aquesta relació. 
Passats un mesos, Geert, se n’ha d’anar al front rus. la mare de Claire s’assabenta de la seva relació i no ho perdona a la filla. A partir d’aquí els esdeveniments es precipiten de manera molt dramàtica. Claire viurà en la seva pròpia pell l’escarni per part de la gent del poble en fer-se públic la seva relació amb el soldat alemany…
L’AUTORA
Núria Pradas, nascuda a Barcelona l’any 1954, es filla d’una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules, ‘Li van ser negades moltes coses, entre elles la cultura pròpia’. Llicenciada en Filologia Catalana l’any 1980, ha combinat la docència en diverses escoles i instituts. A partir de formar un grup de teatre juvenil, una de les seves grans passions, va escriure diverses obres de teatre i d’aquesta manera és va anar endinsant en el món de la literatura. L’any 1995 va publicar la seva primera novel.la titulada ‘Sol d’hivern’, iniciant així una tasca literària que s’ha mogut sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. Actualment i des de fa set anys, Núria Pradas es dedica exclusivament a escriure. 

NÚRIA PRADAS AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
L’escriptora barcelonina i afincada a Sant Esteve Sesrovires, ha estat entrevistada el dilluns dia 3 de juny en el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, amb motiu de la publicació d’aquest nou llibre. Podeu escoltar l’entrevista en aquest mateix article:

Font/enllaç: Editorial Columna / Pàgina web Núria Pradas
Article/post: 898 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova