VLLG? / ACTUALITAT / BELLPRAT

El petit municipi de Bellprat va convertir-se diumenge, per sisè any consecutiu, en Vila del Llibre. Vuit llibreries de vell a l‘interior de masos del poble i les parades al carrer de fins 43 editorials van fer de Bellprat un autèntic paradís per als amants del llibre, que van poder triar i remenar entre milers de propostes de tot tipus. Però a banda dels llibres, desenes de xerrades, presentacions, lectures de contes i poesia a diferents racons de Bellprat van contribuir a “crear un ambient amb molta diversitat, amb temes molt variats que permetien que cadascú pogués trobar una activitat del seu interès”, segons explica el president de l’associació Amics de Bellprat, Enric Bono. L’entitat no ha parat de recollir elogis per la Vila del Llibre que organitza amb “recursos limitadíssims”. I malgrat que Bono reconeix que organitzar l’esdeveniment “econòmicament és una aventura”, la resposta de públic i editorials fan que des de l’associació tinguin la sensació que “el format d’enguany ha estat un encert”. Entre els elogis, Bono cita el del doctor Miquel Pros, que va tornar “emocionat perquè mai abans havia parlat sobre salut en un entorn així”. 

El canvi de data –fins l’any passat es celebrava a l’octubre- ha estat valorat per tothom “com un encert” i Enric Bono anuncia que establiran el mes de juny per a la celebració de la Vila del Llibre.

Tot i que l’activitat va ser constant als cinc espais de Bellprat on es celebraven presentacions o lectures, Enric Bono destaca la repercussió del parlament 
d’obertura del periodista Lluís Foix, la presentació del llibre de Jofre Llombart “Desmuntant la caverna” o la d’Eduard Biosca i el seu “El positivime global”. Per a Bono, “representen una aposta per la cultura i la societat civil i amb un missatge molt clar en aquest moment: no deixem que ens posin la por al cos ni que ens diguin mentides amb l’excusa de la crisi”. Però el president dels Amics de Bellprat també destaca l’acollida de l’espai dedicat a Joana Raspall, de les propostes per als més petits o de les exposicions. 

La proposta musical d’enguany era una òpera a càrrec dels alumnes del Conservatori de Barcelona, dirigits per Àngels Sarroca, el tenor Carlos Cremades i el baríton Xavier Aguilar. Enric Bono diu que “vam encertar” en l’elecció i que “a tothom li va agradar moltíssim”.  

Tot i que Enric Bono és prudent a l’hora de donar xifres, reconeix que l’afluència de públic va ser major que anys anteriors i calcula que més de 1.500 persones van passar per Bellprat al llarg de diumenge.

Sobre el perfil de públic, “hi ha una barreja, que de fet és el que busquem, entre famílies amb nens i gent de mitjana edat, entre 45 i 65, amb inquietuds culturals”. Per a Bono, les famílies gaudeixen de les activitats pensades pels més petits i venen amb el reclam d’una activitat cultural i festiva a l’aire lliure. L’altre segment de públic majoritari, el de visitants de mitjana edat amb un cert nivell cultural, gaudeixen de les presentacions, de les parades, de les llibreries de vell, les propostes musicals i les exposicions.

Tot i que acaben de tancar la sisena Vila del Llibre, els Amics de Bellprat ja pensen en la següent edició, amb la intenció de potenciar l’esdeveniment com aparador de les editorials independents i estudiant el circuit creat al poble de cara a properes edicions.

Malgrat els limitats recursos amb què compten per a la seva organització, Enric Bono reconeix que alguns visitants van assegurar que “havien vist altres esdeveniments similars, però que la Vila del Llibre de Bellprat era millor”.

El creixement de públic i editorials, com a mínim, així ho corrobora.

ENRIC BONO, DIRECTOR DE LA VILA DEL LLIBRE AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
Dilluns 27 de maig, el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, va entrevistar al màxim responsable de la ‘Vila del llibre’ de Bellprat, Enric Bono. Escolteu-la: 

IMATGES DE LA SISENA VILA DEL LLIBRE DE BELLPRAT

Al voltant de les onze del matí, hora de la nostra arribada en aquesta sisena Vila del llibre de Bellprat, la zona d’aparcament habilitada per l’Ajuntament i l’organització, presentava una bon registre de cotxes particulars aparcats, un clar símptoma que el bon temps ha propiciat una bona afluència de públic visitant a la fira anoienca durant tota la jornada. Testimoni és aquest reportatge gràfic de la nostra estada durant el migdia d’aquest diumenge dia 2 de juny a la Vila del llibre i que us oferim en aquest mateix article:

Font/enllaç: Vila del llibre – Bellprat / Infoanoia.cat
Fotografia: J.M. Solé
Article/post 900 – Vols llegir? – Ràdio Nova