NEGRA MEMÒRIA de Mireia Vancells
Segona novel.la de l’escriptora terrassenca, Mireia Vancells, que està avalada per ser guardonada amb el IV Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils-Josep Lluís Savall 2012.   ‘Negra memòria’, publicada per Cossetània Edicions, presenta les memòries de la carrera a les Amèriques del masnoví Gabriel Batalla, una mostra en primera persona de les interioritats de la vida dels indians catalans. 
L’ARGUMENT
El relat s’inicia en un poble de la costa catalana, Sant Pere del Masnou, quan el vell protagonista, en Gabriel Batalla, recorda en forma de flashback l’estiu de 1845, època en què era un adolescent de 17 anys, obsessionat amb la idea d’embarcar-se i creuar l’Atlàntic a fer fortuna, i desprès de descobrir uns fets familiars i sentimentals, que el faran prendre aquesta decisió. La novel.la relata les peripècies que el narrador es veu obligat a viure a partir d’aquell moment i explica amb detall la part més fosca d’alguns vaixells del Maresme que feien la carrera de les Amèriques, així com també fa un retrat dels ‘indianos’ d’ultramar. 
L’AUTORA
Nascuda a Terrassa, Mireia Vancells és llicenciada en Filologia Anglogermànica per UAB i la seva vocació d’explicar històries comença tard, l’any 2008. Apassionada per la navegació a vela, el fet de viure al Maresme, el contacte amb la cultura marinera i amb l’univers dels ‘indianos’ li susciten un gran interès pel passat d’aquesta comarca, interès que finalment és la font d’inspiració a l’hora d’escriure aquesta nova novel.la. L’any 2009 va autopublicar-se un primer llibre, també ambientat en el Maresme, titulat: ‘El secret de la Germandat’. 
MIREIA VANCELLS AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
Dilluns 27 de maig, el programa de llibres de Ràdio Nova, va entrevistar a Mireia Vancells per conversar sobre l’argument i el procés de creació de la seva segona novel.la. Escolteu-la en aquest mateix article:

Font/enllaç: Cossetània Edicions
Article/post 901 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova