PER MÉS TEMPS QUE PASSI de Francesc Santolaria
Tot sovint una història de moltes famílies està esquitxada de misteris, ferides mal tancades o successos foscos que mai no s’han pogut aclarir. Aquest és l’escenari en què Francesc Santolaria situa els personatges de la seva nova novel.la, ‘Per més temps que passi’, on es reviuen uns fets que, en el seu moment, van quedar enterrats per un oblit interessant i, en alguns casos, també ignominiós. Aquest nou títol literari pertany a la nova proposta de lectura de l’Editorial Meteora.
En un entorn actual, on les mancances ètiques de la nostra societat es mostren amb claredat, es mou la protagonista de l’obra, Berta Delclòs, una noia que fa camí com a model i actriu, i que és víctima d’un assetjament i d’un xantatge que la connecta amb un passat ple de boires que només la veritat pot esvair. 
El creuament de dues èpoques, la contemporània i la dècada de 1950, relacionarà dues històries de la família de Berta i traurà a la llum també un crim irresolt que mai no ha prescrit en la memòria dels afectats. 
ARGUMENT
Nil Bordàs, empresari del món de la publicitat, viu obsessionat per una jove aspirant a actriu, Berta Delclòs, fins al punt de contractar un detectiu perquè n’esbrini possibles detalls sòrdids amb què poder-la manipular. Sis dècades abans, Josep, un obrer metal.lúrgic perseguit pel franquisme, lluita per aconseguir una feina de soldador en una empresa vora l’estació de Magòria. Amb la seva germana Aurora, Josep sobreviu amb una identitat falsa en la grisor i l’ofec de la Barcelona dels anys cinquanta. 
Arcadi Moliner, el detectiu contractat per Nil Bordàs, descobrirà en un poble de València uns successos relacionats amb el avantpassats de Berta Delclòs que ultrapassaran qualsevol sordidesa i entraran de ple en un terreny força enfangat: el dels crims oblidats.
L’AUTOR
Francesc Santolaria Torre, és nacut a Barcelona l’any 1963, és llicenciat en Història Contemporània i en Geografia. Professor d’institut des de 1989, ha col.laborat amb diverses publicacions de l’àmbit de les Ciències Social al Baix Llobregat i és redactor de la revista ‘El Llaç’. Ha estat coautor d’estudis d’història local i de Catalunya, i de llibres de text d’ESO i Batxillerat.
ÉS també autor de la novel.la ‘Ombres d’estiu’ (Columna, 2004), i d’obres d’assaig com ‘El Barri del Canal, 25 anys d’una història de 800 (1991), ‘Fira de la Candelera’ (2002) i ‘El Banquet de la Victòria i els fets de Cucut!’ (Meteora, 2005).
UN TAST PER LLEGIR
En aquest mateix article us oferim fer una primera aproximació al contingut literari de ‘Per més temps que passi’, tot aquest clicant aquest aquest enllaç: Fragment de llibre.

FRANCESC SANTOLARIA AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
En l’edició d’avui dilluns 21 d’octubre, el ‘Vols llegir?’ de Ràdio Nova entrevista a l’escriptor Francesc Santolaria que ens presentarà el seu nou llibre ‘PER MÉS TEMPS QUE PASSI’. Novel.la negra en català en estat pur. Una novel.la que ens explica uns fets actuals però que recupera un crim del passat per fer xantatge a la protagonista de l’obra. Serà en directe, a partir de les vuit del vespre a Ràdio Nova: 107.7 fm i per internet des de radionova.cat (http://radio1.aasit.net/rvilanova.html).

Font/enllaç: Editorial Meteora
Article/post 911 – Vols llegir? – Ràdio Nova