VLLG? / NOUS ESPAIS DE LLIBRES
No tot han de ser males notícies en el món editorial. Malgrat que ens els darrers temps moltes llibreries de proximitat han tingut que tancar portes per l’efecte de la crisi que ha provocat una disminució important de les vendes, altres han aprofitat aquest sotrac per recuperar-se de les cendres dels seus anteriors negocis i han retornat a obrir portes. 
Aquest estiu hem tingut notícia que la mítica llibreria Ona de Barcelona reobrirà aquest mes d’octubre després de tres anys del seu tancament. Aquesta llibreria sempre va representar un dels símbols de la difusió del llibre en català, i ara enceta un nou repte amb Montserra Úbeda al capdavant. D’aquesta manera, la llibreria Ona reobrirà al número 217 del carrer Gran de Gràcia de Barcelona. Sens dubte una bona notícia. Recordem que aquesta llibreria va tancar la tardor del 2010 a causa dels problemes econòmics provocats per la distribuïdora L’Arc de Berà S.A. 
I precisament el Barri de Gràcia serà un dels punts claus de la ciutat de Barcelona on sembla ser que s’obriran noves llibreries. És el cas de ‘Espai Literari’, situada al carrer Ramón y Cajal 45 del mateix barri barceloní, que aquests dies també s’ha inaugurat amb la proposta especialitzada de ser un punt de venda d’autors autoeditats i editorials petites, i convertir-se d’aquesta manera en un espai idoni per fer difusió d’aquestes obres amb presentacions i altres actes literaris. 
Cal tenir present que el fenomen de l’autoedició està en alça, principalment als Estats Units, un cop més marcant tendència arreu del món, on un 43% dels llibres publicats són autoeditats. Per aquest fet a ‘Espai Literari’, fan l’anunci que a les seves prestatgeries de venda no hi trobarem els clàssics best-sellers del moment. L’oferta passa doncs, per donar cabuda als catàlegs d’editorials petites amb excel.lents títols de lectura. 
Article/post 939 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova