DOS TAÜTS NEGRES I DOS DE BLANCS de Pep Coll

Aquest és el relat d’un assassinat que, 70 anys després, no ens deixarà indiferents. Aquest ‘Dos taüts negres i dos de blancs’  escrit per Pep Coll,  presenta la reconstrucció d’un crim real a a la comarca dels Pallars Jussà i que va quedar impune amb el pas del temps. Una proposta de lectura que ha assolit en poc temps des de la seva publicació un èxit de vendes i una molt bona posició entre els 10 més venuts al rànquing de la ficció en català. Publica l’editorial Proa
ARGUMENT
La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada. 
D’entrada, és una història molt semblant a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote, però les conseqüències del crim del Pallars van ser diametralment oposades: la premsa va oblidar el cas, i la justícia franquista no va saber, o no va voler, resoldre’l. A partir del relat biogràfic dels personatges reals que van intervenir en els fets, Pep Coll ens ofereix una novel·la excepcional, rotunda i absorbent. 

Sens dubte, la seva obra més personal. 
L’AUTOR
Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) és conegut pels seus reculls de llegendes -com l’excepcional Muntanyes Maleïdes (1993)-, les novel·les juvenils i guions televisius, però ha excel·lit sobretot com a novel·lista, amb títols com La mula vella (1989), El segle de la llum (1997),L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Nius (2011) i Dos taüts negres i dos de blancs (2013).
Font/enllaç: Proa Editorial
Article/post 942 – Vols llegir? – Ràdio Nova