VLLG? / LITERATURA-COMUNICACIÓ
-actualització 16.10.2013-
Televisió de Catalunya ha estrenat dilluns 14 d’octubre l’adaptació al mitjà televisiu de la novel.la de l’escriptora Sílvia Alcàntara, ‘Olor de colònia’, publicada l’any 2008 i que va suposar el seu debut literari. La sèrie coproduida per TV3 i Diagonal TV, està composta de dos capítol de 85 minuts de durada, que s’han emès els dies 14 i 15 en horari de màxima audiència. La història està ambientada en una colònia tèxtil de mitjans del segle XX i va suposar tot un fenomen literari gràcies al seu èxit de vendes i també de crítica, i principalment provocat pel boca orella dels lectors i per la recomanació també dels llibreters. L’obra publicada per ‘Edicions del 1984’, va rebre entre d’altres el Premi Llibreter i el Joaquim Amat Piniella.

ÈXIT D’AUDIÈNCIA
Segons informa la pàgina web de TV3, l’emissió de la primera part de la gran història d’Olor de colònia, emesa la nit del dilluns 14 d’octubre, va ser líder del dia amb una mitjana de 659.000 espectadors i una quota de pantalla del 19.9%, i d’aquesta manera situa aquest primer capítol en el primer lloc del rànquing de programes més vistos de dilluns. Pel que fa l’emissió del capítol de desenllaç, emès el dimarts 15, va guanyar seguidors fins arribar a una mitjana de 685.000 espectadors amb una quota de pantalla del 20.8 %. D’altra banda, la bona acceptació de la sèrie s’ha fet palès a través de les xarxes socials amb molt bones opinions per part dels espectadors que han vist ‘Olor de colònia’ en la seva adaptació televisiva. 

L’ARGUMENT
Sílvia Alcàntara presenta a ‘Olor de colònia’ un retrat de com era la vida en les colònies tèxtils. En definitva, néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d’una fàbrica. Una fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l’escola per als fills, l’església, les botigues i les cases per viure-hi.  L’argument arrenca amb un gran incendi que trenca la monotonia de la Colònia Viladomat. En aquest incendi mor l’Isidre, l’escrivent principal de la colònia i, al cap de poc, la seva dona Teresa ha de cedir la casa al nou escrivent principal, Climent, amb qui va viure un amor d’adolescència mai oblidat. 
LA SÈRIE
Aquesta adaptació televisiva suposa una de les grans apostes de TV3 per aquesta temporada. Dirigida per Lluís Maria Güell i adaptada per Toni Cabré, està interpretada en els papers principals per l’actriu Maria Molins en el paper protagonista, la Teresa. El repartiment està composat per un gran planter d’actors joves i veterans com Fermí Reixach, Pep Planas, Miriam Iscla, Toni Sevilla, Marta Angelat i Vicky Peña. En el rodatge hi van intervenir prop de 450 extres, procedents de la Catalunya Central, Puig-reig, Balsareny, Navàs i Berga. Entre d’altres curiositats del rodatge de la sèrie ha estat poder reproduir per primer cop, una quadra de telers funcionant. 300 telers que s’han treballat digitalment a partir d’un que funcionava. 
LES COLÒNIES TÈXTILS
A través d’aquesta sèrie podrem veure i conèixer com eren aquestes colònies tèxtils, i permet explicar la feina que es feia i la convivència entre els gestors, els treballadors i les seves famílies. Aquestes colònies representaven una utopia obrera i un feudalisme paternalista. Tothom sabia quin era el seu futur i el dels seus fills. A Catalunya, i en general en els seus orígens a la Gran Bretanya, aquests tipus d’instal.lacions industrials van estar relacionades amb el sector tèxtil. Introduïdes per industrials de sector relacionats amb la Gran Bretanya, es van instal.lar al llarg dels rius com el Llobregat, el Ter, el Cardener, el Fluvià, el Freser i excepcionalment, el Segre. 
Des del 1880 al 1928 aquestes colònies tèxtils van assolir un potencial energètic considerable, però els abusos derivats d’aquest sistema van fer que progressivament els obrers preferissin altres llocs de treball i, després de la guerra civil, van entrar en un llarg període de forta decadència. Tot i haver desaparegut la indústria original, moltes de les antigues colònies son avui petits nuclis de població i son reconvertides en espais lúdics. 
SÍLVIA ALCÀNTARA AL ‘VOLS LLEGIR?’
L’escriptora nascuda a Puig-Reig i autora d’Olor de colònia, va ser entrevistada en el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, el febrer de l’any 2011 amb motiu de la publicació de la seva novel.la ‘La casa cantonera’, publicada per Edicions de 1984. Us oferim la possibilitat d’escoltar de nou aquesta entrevista en aquest mateix article: 

Article relacinat:
Font/enllaç: Televisió de Catalunya-TV3 / Viquipèdia
Article/post 951 – Vols llegir? – Ràdio Nova