HA TORNAT de Tímur Vermes
Preparats per una lectura absorbent, malintencionada com pèrfida? Preparats per una sàtira sobre una de les figues més odiades del passat segle XX? Aquí teniu ‘Ha tornat’ de Tímur Vermes. Amb la seva lectura i a mida que avança la història, el lector s’adonarà cada cop més sovint que l’autor no se’n riu de Hitler, eix central d’aquesta novetat editorial, sinó que riu amb Hitler. ÉS possible riure amb Hitler? És moralment acceptable? Ho podeu esbrinar vosaltres mateixos. Al capdavall i segons Tímur Vermes, aquest és un país lliure. Per ara. 
Aquesta novetat editorial ha estat recomanada per la nostra col.laboradora setmanal, la llibretera igualadina Isabel Casas al programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, emès el dilluns 14 d’octubre. ‘Ha tornat’ és publicat per l’editorial Columna, dins de la col.lecció ‘Clàssics’.
L’ARGUMENT
Ha tornat, però, ¿quins efectes podria tenir avui dia el retorn d’Adolf Hitler? Aquesta sàtira maligna comprova els efectes fent-lo reaparèixer al bell mig del Berlín actual. I resulta tan punyent ja des de la primera pàgina perquè el seu protagonista és el Hitler autèntic. No pas el Hitler còmic de la televisió, ni el Hitler enèrgic i violent de les pel.lícules de Hollywood. sinó l’home que analitza el seu entorn amb una perspectiva singular, el que percep amb sagacitat agudesa les febleses dels que l’envolten, el que segueix sense cap vacil.lació la seva lògica tossuda: obsessiu, però no pas tant sonat.
L’AUTOR
Tímur Vermes va néixer el 1967 a Nuremberg, fill de mare alemanya i pare hongarès. Va estudiar història i ciències polítiques a la Universitat d’Erlangen i a continuació es va dedicar al periodisme. Va treballar per als diaris ‘Abendzeitung’ i ‘Kölner Express’ fins al 2001, i llavors per a diverses revistes, la darrera de les quals va ser ‘Shape’, especialitzada en moda i fitness. A partir del 2009 va publicar quatre llibres com a ‘ghost writer’, i n’està redactant dos mes. 
Font/enllaç: Editorial Columna
Article/post 953 – Vols llegir? – Ràdio Nova