VLLG? / OBITUARI LITERARI
L’escriptora britànica Doris Leassing, una de les autores més influents del segle XX, ha mort aquest diumenge dia 17 de novembre a l’edat de 94 anys. Leassing va ser capaç de capturar amb una obre profunda i analítica la ‘èpica de l’experiència femenina’. Així va resumir la seva aportació a la literatura la Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia quan l’any 2007 se li va concedir el premi Nobel de Literatura, guardó que es va sumar a molts altres durant la seva carrera com a escriptora. També va ser valedora de rebre entre altres, el Premi Príncep d’Astúries l’any 2001 o el Premi Internacional de Catalunya el 1999. 
Gran part de la seva obra narrativa i poètica està basada en la seva pròpia experiència a l’Àfrica i Anglaterra, amb personatges femenins sensibles i perceptius que s’endinsen en qüestions existencials i exploren les contradiccions. Encara que l’han qualificat com a d’escriptora feminista, Lessins, va rebutjar aquesta etiqueta en considerar que la seva obra era més aviat un examen psicològic de l’èsser humà i el seu entorn.
Doris May Tayler, nom original de Doris Leassing, va néixer el 22 d’octubre de 1919 a Pèrsia (actual Iran). Escriptora i militant durant molts anys del Partit Comunista britànic. De la seva trajectòria literària destaca entre d’altres obres: ‘El quadern daurat’, publicat l’any 1962, on fa una anàlisi de la personalitat i la creativitat femenines. Altres llibres són, ‘La bona terrorista’ (1985), ‘El cinquè fill’ (1988), ‘Diari del bon veí’ (1983). 
Doris Leassing va rebutjar l’any 1999 el títol de Dama de l’Imperi Britànic que concedeix la reina Isabel II, perquè ‘ja no hi ha cap imperi’, encara que va acceptar un altre títol menor, va treballar fins al final de la seva vida escrivint articles, novel.le, relats i poesia. 
Article/post 970 – Vols llegir? – Ràdio Nova