ENTREVISTES AMB EL QUART PODER de Joan Solé
Sabeu quin és el quart poder? Quin és el futur de la premsa? Paper o digital? De pagament o gratuït? A aquestes i altres qüestions donen resposta els quatre actuals directors dels diaris catalans amb més tiratge, són: José Antich de ‘La Vanguardia’, Enric Hernández d’El Periódico de Catalunya’, Carles Capdevila del ‘Diari Ara’ i Xevi Xirgo d’El Punt/Avui. Tots quatre han estat entrevistats pel jove periodista barceloní Joan Solé i publicat en un llibre titulat ‘Entrevistes amb el quart poder’, editat per Dèria Editors. Els directors del quatre mitjans escrits reflexionen sobre la premsa catalana, sobre el futur de la premsa escrita i els seus reptes més pròxims. L’autor d’aquest llibre ha destacat que una idea en comú entre els quatre és que el periodisme s’ha de pagar i el digital també. 
El llibre va ser presentat el passat dimarts dia 19 de novembre a Barcelona al CCCB amb la presència de tres dels directors entrevistats, Carles Capdevila, Xevi Xirgo i Enric Hernández. Durant la presentació del llibre, el seu autor Joan Solé, va assenyalar que ‘malgrat el context econòmic, s’està vivint actualment l’etapa daurada del periodisme perquè mai hi havia hagut una societat tan ben informada i que és capaç de convèncer a la gent que s’ha de pagar pels continguts’. 
Durant aquesta presentació també es fa refermar aquesta idea de moment històric pel periodisme, però com tots els moments històrics aquests van acompanyats en el cas de periodisme de moltes morts de capçaleres, de molt atur i de molta gent molt bona que no té feina. Ara és viu una creuada on el paper pesa molt i el digita és molt llaminer i atractiu i té moltes possibilitats, però costa en molts aspectes com convèncer a la gent, al lector de premsa, que s’ha de paga pels continguts. 
Entre les amenaces que planegen sobre el periodisme, el model de negoci, que està ‘molt qüestionat’, el model de producte amb uns diaris que han de ser reflexius, opinatius i de reportatges, així com la pèrdua d’influència i de crèdit. 
L’AUTOR
Joan Solé (Barcelona, 1990), jove periodista que a l’edat de 14 anys ja enviava currículums a tota classe de mitjans de comunicació per a iniciar-se en el món del periodisme mentre escrivia cròniques des d’un punt de vista còmic dels afers que passaven a l’escola. A partir d’aquí a treballat i col.laborat en una llarga llista de mitjans, principalment premsa i ràdio. 
L’any 2010 va fundar i dirigir fins el setembre d’aquest 2013 el diari digital IntocableDigital.cat, una capçalera destinada a la formació de periodistes per tenir contacte directe amb el públic a través d’entrevistes, reportatges, articles d’opinió i notícies. Com a emprenedor periodístic, aquest novembre ha estrenat RevistaMirall.com, una capçalera digital de reportatges i entrevistes de temàtica socio-cultural i política. L’objectiu és narrar històries de persones anònimes en situacions excepcionals, apostant per un periodisme d’històries que van caracteritzar durant les dècades del 60 i 70 del passat segle XX, conegut amb com a ‘Nou Periodisme’. En resum, es tracte d’un projecte format per periodistes que a manca de feina se’n creen. Us convidem a visitar la pàgina web de Joan Solé (joansole.cat), un espai dedicat a fer una mirada personal i professional del quart poder.

Article/post 972 – Vols llegir? – Ràdio Nova