VLLG? / PREMI LITERARI
L’escriptora Care Santos, que en dues dècades ha publicat una quarantena de títols, ha estat guardonada amb el 34è Premi Ramon Llull de novel.la, dotat amb 60.000 euros, amb la seva novel.la titulada: ‘Desig de xocolata’. La narració presenta la història d’una xocolatera de porcellana blanca des que es trenca en l’actualitat fins al moment en què va ser feta, al segle XVIII. 
La novel.la es divideix en tres parts, la primera està narrada en tercera persona, i la protagonista es diu Sara. És una dona que ho vol tot i que, en certa manera, ja ho té tot: sentimentalment i professionalment parlant. Té un problema no resolt amb el passat, i haurà d’enfrontar-s’hi. L’acció d’aquest primer tram de la novel.la se situa a la Barcelona contemporània però viatja fins a la ciutat preolímpica. 
Les xocolates complicades de l’actualitat –Santos declara sentir devoció per les que “tenen bitxo”– donen pas a una segona part ambientada al segle XIX. “Són els anys de la industrialització. En aquest cas, em centro en l’Aurora, filla d’una minyona en una casa benestant. La seva vida està lligada a la de la jove de la casa. Si a la primera part, la Sara compra la xocolatera, a la segona l’Aurora l’acaba robant”, avança l’autora, que reconeix que una de les inspiracions per a aquests capítols va ser la família Amatller, nissaga vinculada amb el negoci xocolater. El tríptic de Santos es tanca amb una part ambientada al segle XVIII. “Són els anys de la xocolata artesana. En aquest cas, em vaig fixar en una informació que vaig trobar per casualitat, mentre em documentava per a la novel·la anterior, ‘L’aire que respires’, sobre un tal Fernández, que havia inventat una màquina per fer xocolata que de seguida va cridar l’atenció del gremi de París, que va enviar una comissió per veure de quina manera es podia exportar l’invent”, va resumir. La protagonista de la tercera part és també femenina: “La Maria Anna és una xocolatera que s’enfronta tota sola al gremi, que en aquella època era fonamentalment masculí”.
Care Santos, nascuda a Mataró l’any 1970, és una autora que alterna el castellà i el català en les seves obres publicades que van des de la literatura infantil, juvenil i per adults. L’acte de lliurament va tenir lloc la nit del dijous 30 de gener, en un acte presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i en presència del José Manuel Lara Bosch, president del Grup Planeta, lliurador de l’anual Premi Ramon Llull de Novel.la. 
Font/enllaç: Grup Planeta / Premis Fundació Ramon Llull
Article/post 1006 – Vols llegir? – Ràdio Nova