TEMPESTA AL BÀLTIC de Salvador Balcells
Actualment no cal anar als països nòrdics per trobar bona novel.la negra. A Catalunya estem ben nodrits d’escriptors i escriptores amb molt bona lletra ‘negra’. 
Un dels exemples és l’autor Salvador Balcells que ens ha preparat una nova dosi de lectura amb el quart lliurament de la sèrie protagonitzada pels sotsinspector dels Mossos d’esquadra, Emili Espinosa. A ‘Tempesta al Bàltic’, Espinosa navega per aigües fredes i tèrboles. 
Amb molt d’encert, Editorial Meteora publica en aquestes dates aquest nou llibre de l’escriptor Salvador Balcells, tenint en compte que fa pocs dies de la celebració del la segona edició del Festival de novel.la negra catalana, ‘Tiana Negra’ i del ‘BCNegra’ que té lloc aquests dies a Barcelona. 
L’ARGUMENT
Vora les gèlides aigües bàltiques apareix estavellat el cos d’una dona bellíssima, de biografia tòrrida, que lliga molt poc amb l’entorn fred i boirós on és trobada. Emili Espinosa i al seva esposa, la Cinta, estan gaudint d’un merescut viatge per les meravelloses capitals nòrdiques, amb l’objectiu de refer el seu matrimoni. Però un policia sempre és un policia, mal que sigui un sotsinspector del Mossos que intenta desconnectar de la feina a bord de l’Orion, un creuer, en aparença de somni. 
Espinosa, com d’habitud, no tindrà gaire sort i en lloc de fer vacances es veurà embolicat en una investigació digna de la negror de les novel.les escandinaves, però que, amb ell, prendrà un to decididament mediterrani. 
L’AUTOR
Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946), llibreter durant vint anys i vinculat posteriorment al món de la premsa en català i de la gestió cultural, és autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). En el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009) i Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013).
A Meteora ha publicat les novel·les protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa La taca negra (2007), que amb el títol provisional de «Nines russes» va guanyar el Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, El vi fa sang (2010) i Dur de pair(2012). Amb Tempesta al Bàltic (2014), Salvador Balcells ens ofereix la quarta entrega de la sèrie Espinosa, que tan bona acollida ha tingut entre el públic lector del gènere negre en català.
Us oferim la possibilitat d’escoltar el podcast amb l’entrevista que el ‘Vols llegir?’ de Ràdio Nova (febrer 2012), va fer a l’escriptor Salvador Balcells amb motiu de la publicació del llibre ‘Dur de pair’, tercer lliurament de la sèrie de novel.les negres protagonitzades pels sotsinspector dels Mossos, Emili Espinosa:

Font/enllaç: Editorial Meteora
Article/post 1009 – Vols llegir? – Ràdio Nova