VLLG? / ACTUALITAT
-infoanoia.cat-

La Biblioteca Central d’Igualada complirà quinze anys el proper mes de maig amb el lema 15 anys amb tu. Aquest equipament públic, que forma part de l’Institut Municipal de Cultura (IMC) de l’Ajuntament d’Igualada, amb el suport de la Diputació de Barcelona, porta, segons ha destacat durant l’acte de presentació d’aquest aniversari, el tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, “una dècada i mitja actuant com un cor cultural que batega amb força al centre d’Igualada, que ha rebut milers de visitants de totes les generacions i que guarda als seus prestatges milers d’obres que són memòria i recull de tots els temps i tots els coneixements”. Miserachs també posa aquest equipament com a exemple “de la recuperació del patrimoni de la ciutat per donar-li un ús social i ciutadà”. 
La Biblioteca arriba a aquest aniversari, com recorda la seva directora, Montse Lobato, comptant “amb vint-i-tres mil persones que en fan ús amb el carnet d’usuari, amb un fons de cent trenta mil documents en tots els suports i amb un ampli ventall de serveis a disposició del ciutadà, tant presencials com a través de la Biblioteca Virtual”.
Tot i que aquest mes de febrer ja s’han iniciat algunes propostes, el gruix de les activitats es concentren entre l’abril i el maig, ja que la Biblioteca va fer una jornada de portes obertes el 23 d’abril de 1999 i es va inaugurar oficialment el 14 de maig del mateix any.
El quinze serà el número màgic a l’entorn del qual giraran les activitats programades per celebrar l’efemèride. Així, jugant amb aquesta xifra, s’organitzaran al llarg de l’any 2014 un seguit d’exposicions temàtiques, la majoria al vestíbul de l’edifici, per mostrar una selecció de pel·lícules, novel·les, poemes i músics locals considerats imprescindibles. Fins el 25 de febrer, es proposa la mostra 15 clàssics del cinema: cinema i literatura i de l’1 al 22 de març es podrà visitar 15 poemes, 15 autores. 
A partir de Sant Jordi, del 23 d’abril al 31 de maig, en l’exposició central, quinze personatges emblemàtics igualadins, com Jordi Savall o Lloll Bertran, entre altres, faran les seves recomanacions literàries a 15 lectors recomanen. Posteriorment, del 19 de maig al 28 de juny, serà el torn de Els 15 llibres més prestats i, amb la tardor, del 6 al 29 de novembre, arribaran els 15 músics d’aquí. A les portes de les festes nadalenques, la Biblioteca proposarà perdre’s en els 15 poemes de Nadal, entre el 13 de desembre i el 7 de gener de 2015.
Una altra exposició destacada serà la de Contes infantils de la guerra, del 23 d’abril al 14 de maig i promoguda pels Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Coincidint amb la Festa Major, a més, es farà l’exposició Cal Font: abans dels llibres, amb la documentació donada recentment a l’Arxiu Comarcal i a la Biblioteca pels hereus de l’antiga fàbrica.
Pel que fa a les converses i presentacions literàries programades amb autors catalans, el dimarts 11 de març, Sílvia Alcántara participarà al Club del Llibre al voltant de l’obra Olor de Colònia i, tres setmanes més tard, el 5 d’abril, Màrius Mollà parlarà de Com es cuina una novel·la històrica. El 8 de maig tindrà lloc la tertúlia literària al voltant dels premis Atrapallibres i Protagonista Jove. L’endemà, 9 de maig, es farà un homenatge als joves que fan quinze anys entre l’abril i el maig d’aquest any i que, per tant, han crescut amb la Biblioteca. El 23 de maig, dins dels actes de la Primavera Gran, se celebrarà la tertúlia Biblioteca de la memòria: Amics i més que amics i, novament dins dels actes festius estivals, el divendres de Festa Major tindrà lloc a l’aire lliure El conte del 15è aniversari, adreçat a un públic familiar i infantil.
Durant tot aquest any, a més, qui ho desitgi pot recollir la imatge i el punt de llibre commemoratius del quinzè aniversari de la Biblioteca Central d’Igualada.
MONTSE LOBATO AL ‘VOLS LLEGIR?’ DE RÀDIO NOVA
La directora de la Biblioteca Central d’Igualada, Montse Lobato, va visitar els estudis de Ràdio Nova, el dilluns 24 de febrer, per ser entrevistada en el programa de llibres ‘Vols llegir?’, per explicar-nos els principals actes de celebració del 15è aniversari de la biblioteca igualadina. Podeu escoltar el podcast amb l’entrevista en aquest mateix article:

Font/enllaç: Biblioteca Central d’Igualada / infoanoia.cat
Article/post 1014 – Vols llegir? – Ràdio Nova