VLLG? / ACTUALITAT
Cada dia visiten la Biblioteca Central d’Igualada més de 695 persones que s’enduen en préstec uns 365 documents. Així ho constaten els resultats del 2013, unes xifres que reflecteixen també l’augment de serveis vinculats a les noves tecnologies, com el wifi i la Biblioteca virtual.
El servei de préstec, un dels més destacats que s’hi ofereix, permet emportar-se cap a casa llibres, revistes, pel•lícules i música de forma gratuïta d’entre més de 130.000 documents disponibles, i tenir-los durant un mes. L’any passat els usuaris de préstec van ser 33.772 i es van endur 111.000 documents. S’observa que els adults d’entre 40 i 64 anys són els que utilitzen més aquest servei. Per fer-ne ús només cal tenir el carnet de la Biblioteca: és gratuït, es fa al moment (no cal fotografia) i es pot utilitzar durant tota la vida a totes les biblioteques públiques de Catalunya. Actualment, 23.000 persones d’Igualada ja tenen aquest carnet.
El servei que ha crescut més és l’ús de noves tecnologies que ofereix la Biblioteca de forma gratuïta a tots els ciutadans amb carnet d’usuari. Els usuaris del wi-fi guanyen terreny i, aquest any passat han estat 15.441, un 11% més que el 2012. També creixen el nombre de visites al web de la Biblioteca, que el 2012 han arribat a les 195.000. Aquest web ha esdevingut la porta d’accés a tots els serveis virtuals de la Biblioteca. Des d’aquí es pot consultar el catàleg, fer gestions en línia, mirar l’agenda d’activitats, conèixer les novetats de totes les seccions (novel•les, música i cinema) i accedir a bases de dades i altres recursos informatius.

La Biblioteca compta amb un fons documental de 132.000 documents, dels quals destaquen els 6.500 que conformen la Col•lecció Local. En aquest espai s’hi troben tots els llibres escrits per autors de la comarca i tots aquells documents que fan referència a Igualada i l’Anoia. Aquests són molt útils tant per als estudiants que han de fer treballs de recerca com per als aficionats a la història local, que tenen al seu abast des de llibres d’història local a reculls de fotografies antigues.

La formació d’usuaris, començant pels més menuts amb les visites escolars, és un altre dels puntals de la Biblioteca. L’any passat es van fer 129 visites escolars, tant d’alumnes d’infantil i primària com d’estudiants de diversos instituts de la comarca. En aquestes visites els infants i joves aprenen a fer servir la Biblioteca i coneixen a fons tot el que hi poden trobar: des de contes per fer volar la imaginació als llibres per fer els seus treballs, a més d’un munt d’activitats per passar una bona estona.

Les activitats que organitza la Biblioteca, que l’any passat van ser 466, així com els serveis que ofereix s’emmarquen en el programa 3L per fomentar la llengua i literatures catalanes de l’Institut Municipal de Cultura.
Font/enllaç: Biblioteca Central d’Igualada / infoanoia.cat
Article/post 1030 – Vols llegir? – Ràdio Nova