VLLG? / ACTUALITAT
Un total de 43 escriptors de la Catalunya Central repeteixen l’experiència d’escriure un llibre de relats, que publica un cop més el segell berguedà Edicions de L’Albí. Entre els autors, cinc d’anoiencs: Pep Elias, Maria Enrich, Joan Pinyol, Teresa Roig i Josep Maria Solà
Fa dos anys, coincidint amb Sant Jordi, 32 autors del Bages, Berguedà, Anoia i Solsonès van publicar el volum ‘De tot cor’ i, després de l’èxit recollit, s’hi ha sumat una desena d’escriptors més, com el manresà Genís Sinca. Segons ha explicat l’editor Jaume Huch, el llibre ‘Tot és possible’ s’ha centrat en el concepte de llibertat “entesa des d’un punt de vista molt ampli”. “És cert que hi ha una picada d’ullet al procés que viu el país, però els autors han tingut llibertat per tractar el tema des de mirades molt diverses”.
La llibertat nacional, la personal, la creativa, la sexual o l’absència de llibertat són algunes de les perspectives que els 43 autors de la Catalunya Central han aportat a l’obra ‘Tot és possible’, que surt a la llum unes setmanes abans de Sant Jordi. L’editor de L’Albí Jaume Huch i també coordinador de la publicació, ha explicat que el resultat és “molt satisfactori” i que els 43 autors han tractat el tema de la llibertat “des de prismes molt diferents”.
L’experiència s’ha repetit, segons Huch, després de la bona acollida que va tenir el primer volum ‘De tot cor’, publicat per Sant Jordi de 2012. Dels 32 autors que van participar en el primer projecte, alguns repeteixen i d’altres no, i també hi ha incorporacions noves com el guanyador del darrer Premi Josep Pla, el manresà Genís Sinca; el poeta berguedà Climent Forner; o l’escriptor de Gironella Josep Maria Sala-Valldaura.
L’editor de la publicació ha explicat que ‘Tot és possible’ és un volum “molt més homogeni que el primer”, ja que els tres coordinadors -el mateix Huch, Jordi Estrada i Llorenç Capdevila- van decidir fixar uns “màxims” d’extensió dels relats perquè no n’hi haguessin uns de molt llargs i d’altres més curts. Pel que fa al perfil dels autors, Huch ha subratllat que és un grup “molt divers, tant per les edats com per les trajectòries, però tots tenim una colla de problemes i inquietuds comunes que ens identifiquen en aquest territori”.
La marca ‘Narradors de la Catalunya Central’
Huch ha explicat que un dels objectius de fer aquestes publicacions conjuntes és promoure la marca ‘Narradors de la Catalunya Central’, per “sumar esforços, intentar promoure conjuntament la nostra obra i fer arribar la nostra literatura més enllà del nostre territori vital”. Segons l’editor berguedà, “veiem una colla de mancances pel que fa a la repercussió dels autors del territori”, ja que “s’arrosseguen molts prejudicis i hi ha una visió una mica provinciana de les coses que es fan fora de l’àrea metropolitana”.
Davant d’aquesta situació, els autors de les comarques centrals han decidit engegar aquesta sèrie de volums que, segons Huch, la intenció és “publicar cada any o cada dos anys” amb l’objectiu de “donar-nos a conèixer com a col·lectiu i veure si som capaços de trobar eines de promoció”. L’editor berguedà ha explicat que, a banda d’aquestes publicacions conjuntes, també volen organitzar diferents activitats com trobades d’escriptors, jornades o equips de treball “per compartir les inquietuds que tenim”.
D’altra banda, Huch també ha denunciat que “tot i la gran qualitat dels escriptors de les nostres comarques, tenim un problema de visibilitat”. “Tenim grans dificultats perquè autors de primera línia apareguin als mitjans de comunicació d’àmbit nacional”, ja que “autors que no viuen a Barcelona és molt difícil que surtin als mitjans”, ha apuntat Huch. Per això, el col·lectiu considera que “si ens aglutinem en una marca, podem crear una mena de grup de pressió o de conscienciació per donar a conèixer la nostra realitat”.
Aquest llibre va ser presentat a la sala d’actes del Centre Cultural del Casino de Manresa el divendres 28 de març. I d’altra banda diumenge dia 30 va tenir una altra presentació  a l’Ajuntament de Tremp el llibre ‘Magranes i altres narracions’, que ha publicat Pagès Editors i que recull el conte guanyador i els finalistes de la vintena edició del Premi Vent de Port 2013, entre els quals la narració Llibertat, Igualtat, Fraternitat que l’escriptor capelladí Joan Pinyol ha situat a Perpinyà.
Article/post 1033 – Vols llegir? – Ràdio Nova