EL DEPARTAMENT DE CULTURA CONTRIBUEIX A LA CREACIÓ D’OBRES LITERÀRIES EN EL MARC DE LA DIADA DE SANT JORDI 2014
VLLG? / ACTUALITAT
La diada de Sant Jordi és una de les festes més assenyalades de Catalunya. Els protagonistes són els llibres, les roses i les senyeres que ocupen els carrers i les places d’arreu del país. És una festa molt esperada i participativa que es gaudeix i es viu al carrer. En definitiva, una diada festiva símbol de la Cultura Catalana.
El Departament de Cultura exposarà dos microcontes inèdits a Vic i a Manresa amb l’objectiu de contribuir a la creació literària d’aquest gènere i aprofitar per retre un homenatge a les figures de Pere Calders gènere en el qual va excel·lir, i a la poesia urbana de Joan Brossa, a través del qual la poesia arribà al carrer.
Amb aquesta iniciativa es pretén sorprendre als lectors, jugar amb l’ambigüitat i deixar que cadascú interpreti de manera lliure el conte. En aquest sentit, es podrà gaudir d’una lectura breu però alhora intensa.
A Vic, s’exposarà un microconte inèdit de l’escriptor Joan Pinyol. El text restarà penjat durant la diada de Sant Jordi de la façana de la seu del Departament de Cultura a les comarques centrals (Plaça Major, 37).
L’escriptor Joan Pinyol reconeix que la passió pels microcontes –que l’ha portat a publicar-ne fins al moment tres reculls i a dur a terme diverses iniciatives al voltant del gènere, a més de múltiples xerrades i tallers arreu del territori- li ve de la passió per l’obra de Pere Calders, el veritable estímul de la seva activitat literària després dels deu anys en què va tenir la sort de compartir amb ell una relació epistolar.
Tanmateix, es mostra agraït que des dels Serveis Territorials de la Catalunya Central del Departament de Cultura se li hagi confiat l’elaboració d’un microconte dins la celebració de Sant Jordi pel que té de difusió d’un gènere narratiu que mica a mica va guanyant el seu terreny entre la població i que només té de menor la seva extensió. Afegeix que, com deia Heinrich Heine després d’escriure un microconte “No he estat més breu perquè no he tingut temps”.
Els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central han editat també punts de llibre amb els mateixos microcontes de Joan Pinyol i d’Antoni Pladevall i Arumí. Se’n trobaran a les biblioteques de Manresa (Centre Cultural El Casino i Ateneu Les Bases) i de Vic (Biblioteca Joan Triadú) durant la diada de Sant Jordi.

MICROCONTE JOAN PINYOL
El drac confessa a Sant Jordi que no suporta més la cremor d’estómac i el cavaller li suggereix que, en lloc de guspires roents, llenci paraules d’amor a través dels queixals. Quan el sent, la princesa se n’enamora i li regala una rosa. Gelós i abatut, el sant patró galopa fins que es fon a l’horitzó. Per Sant Drac, bèstia i princesa festegen l’amor al Llac Ness, amb la il·lusió d’una retrobada familiar.
Article/post 1043 – Vols llegir? – Ràdio Nova