LAS TRES BODAS DE MANOLITA d’Almudena Grandes
Ha estat la gran sorpresa d’aquest Sant Jordi 2014 en encapçalar la categoria de ficció en castellà com llibre més venut, segons les primeres estimacions del Gremi de Llibreters de Catalunya. Es tracte del nou llibre de l’escriptora Almudena Grandes, ‘Las tres bodas de Manolita’, publicada per l’editorial Tusquets. Darrere de l’autora nascuda a Madrid i en aquesta mateixa categoria és situen en segon lloc el gran triomfador de la Diada del llibre, Jonas Jonasson, i en tercer lloc ‘El juego de Ripper’ d’Isabel Allende. 
Almudena Grandes, que durant tota la jornada del Sant Jordi va estar signant llibres a Barcelona, va declarar que ‘és la primera vegada que guanyo a Sant Jordi’, en fer-se públic durant la tarda-nit les primeres dades del rànquing de vendes de llibres durant la Diada, per part del Gremi de Llibreters, i va afegir que ‘L’Atleti -l’escriptora n’és una gran seguidora- no va poder guanyar el Chelsea però Manolita si, i estic molt contenta. Precisament Manolita és la protagonista de la seva obra, publicada per Tusquets. Grandes també es va afegir al grup d’escriptors/es que es van negar a firmar exemplars a la Fnac en solidaritat amb els treballadors en vaga durant la Diada del Llibre.
La postguerra que va assotar l’Espanya dels anys 40 és l’escenari que Almudena Grandes recrea en la seva novel.la a la venda del passat mes de març. 
Almudena Grandes va marcar com a ‘favorit’ el post que el Twitter del volsllegir.cat va publicar envers a l’article publicat on s’explica que la seva novel.la, junt amb la de Jonas Jonasson, Kilian Jornet i Pilar Urbano, han estat les obres més venudes durant el Sant Jordi 2014.
L’ARGUMENT
En un Madrid devastat, acabat de sortir de la guerra civil, sobreviure és un dur ofici quotidià. Especialment per Manolita, una jove de divuit anys que, amb el seu pare i la seva madrastra empresonats, i el seu germà Antonio amagat en un tablao flamenc, s’ha de fer càrrec de la seva germana Isabel i de tres més petits. 
A Antonio se li ocorrerà una manera desesperada de perllongar la resistència en els anys més terribles de la repressió: utilitzar unes multicopistes que ningú sap posar en marxa per a la propaganda clandestina. I voldrà que sigui la seva germana Manolita, la senyoreta Amb mi no compteu, qui visiti a un pres que pot donar-los la clau del seu funcionament. 
Manolita no sap que aquest noi tímid i sense aparent atractiu serà en realitat un home determinant en la seva vida, i voldrà visitar-lo de nou, després de diversos periples, al destacament penitenciari del Valle de los Caídos. Però abans ha de saber qui és el delator que ronda pel barri. 

‘Las tres bodas de Manolita’ és una emotiva història coral sobre els anys de pobresa i desolació en la immediata postguerra, i un tapís inoblidable de vides i destins, de personatges reals i imaginats. Una novel · la memorable sobre la xarxa de solidaritat que teixeixen moltes persones, des dels artistes d’un tablao flamenc fins a les dones que fan cua a la presó per visitar els presos, o els antics amics de col · legi del seu germà, per protegir una jove amb coratge. 
L’AUTORA
Almudena Grandes (Madrid, 1960) es va donar a conèixer el 1989 amb Les edats de Lulú , XI Premi La Sonrisa Vertical. Des de llavors l’aplaudiment dels lectors i de la crítica no ha deixat d’acompanyar. Les seves novel · Et diré divendres , Malena és un nom de tango , Atlas de geografia humana , Los aires difíciles, Castells de cartró i El cor gelat, juntament amb els volums de contesModels de dona i Estacions de pas , l’han convertit en un els noms més consolidats i de més projecció internacional de la literatura espanyola contemporània.
 Diverses de les seves obres han estat portades al cinema, i han merescut, entre d’altres, el Premi de la Fundació Lara, el Premi dels Llibreters de Madrid i el dels de Sevilla, el Rapallo Carige i el Prix Méditerranée. 
La seva novel · la més recent, Inés i l’alegria , ha merescut el Premi de la Crítica de Madrid, el Premi Iberoamericà de Novel · la Elena Poniatowska i el Premi Sor Juana Inés de la Creu. Amb ella inaugurava la sèrie Episodis d’una Guerra Interminable, la segona entrega és El lector de Jules Verne .
Font/enllaç: Editorial Tusquets
Article/post 1052 – Vols llegir? – Ràdio Nova