VLLG? / OBITUARI
L’escriptora barcelonina Mercedes Salisachs ha mort aquest dijous a la nit a Barcelona. Amb 97 anys, és autora d’una quarantena de novel·les en llengua castellana. Entre elles destaquen ‘La gangrena’, amb la que va guanyar el premi Planeta el 1975, i ‘El último laberinto’, que li va condedir el premi Fernando Lara el 2004.
Mercedes Salisachs va néixer el 1916 i era filla de Pedro Salisachs Jané, un ric industrial barceloní. Va estudiar peritatge mercantil a l’Escola de Comerç i el 1935 va contraure matrimoni amb José María Juncadella Burés, un altre industrial ric, també perit mercantil. Amb ell va tenir cinc fills, un dels quals, Miguel, morí als 21 anys per un accident automovilístic, essent la font d’inspiració per a una de la seves novel·les, ‘La gangrena’.
“Escric perquè Déu em va donar aquesta vocació”, assegurava l’autora l’any 2013, quan va publicar el seu últim llibre, ‘El caudal de las noches vacías’: “No tinc cap altra opció que escriure. Ho necessito des que era molt petita”.
Mercedes Salisachs va debutar com a escriptora el 1955 amb ‘Primera mañana, última mañana’, presentat amb pseudònim, María Ecín. L’any 1956 va publicar ‘Carretera intermedia’ i també va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb l’obra ‘Una mujer llega al pueblo’, que va ser censurada i no va ser publicada fins un any més tard. El 1983 va rebre el Premio Ateneo de Sevilla amb ‘El volumen de la ausencia’ i el 1999 va ser reconeguda amb la Gran Cruz d’Alfonso X El Sabio.
Article/post 1056 – Vols llegir? – Ràdio Nova