ELS ESCARXOFATS de Michele Serra
Molta atenció, sobre tot als que som pares. Aquesta proposta de lectura explica la història d’un pare i el seu fill adolescent i l’abisme relacional que els separa. Interessant, oi? 
‘Els escarxofats’ és una novel.la molt irònica, alhora tràgica però emotiva, que d’entrada pot semblar una crítica cap als fills que son adolescents, però a mida que passa la lectura es converteix aviat en una crítica cap als pares. Ja ho diuen que el ‘llibre’ dels bons pares no existeix, però n’hi han que poden ajudar a reflexionar. Sempre et queda el dubte com a pare o mare de si ho estàs fent bé amb el teu fill. 
L’autor d’aquest considerat ja èxit editorial, és l’escriptor i periodista italià Michele Serra. Un best-seller italià que ja ha traspassat fronteres i que ara és publica a casa nostra. Cal tenir en compte que ‘Els escarxofats’ s’ha situat en poc temps des de la seva publicació a Catalunya com un dels llibres més venuts en la categoria de ficció. En el rànquing del suplement ‘Cultura’ del diari El Punt/Avui (06/06/2014), el llibre està situat en quarta posició. 
El llibre és publicat molt encertadament per l’editorial La Campana, amb traducció d’Anna Casassas. Disposa d’un total de 136 pàgines.
L’ARGUMENT
Com una mena de monòleg intern, Michele Serra dóna veu a un pare que explica, en cent cinquanta pàgines de ‘Els escarxofats’, una història carregada d’afecte, dubtes, tendresa i ironia, l’abisme que el separa del seu fill de dinou anys. Quan s’és vist un món on els vells treballen i els joves dormen?
En general dormen quan la gent està desperta, i estan desperts quan l’altra gent dorm. Només els armaris esbatanats, els calaixos oberts i els mitjons bruts escampats per tot arreu delaten la seva presència. Son els escarxofats. Els fills adolescents.
On ens vam perdre? I, per retrobar-nos, ¿n’hi haurà prou amb la desesperada invitació que el pare fa reiteradament al fill perquè l’acompanyi a fer una excursió a la muntanya? Entre tempestes psíquiques, sàtira social i esclats de relativisme ètic, Michele Serra aconsegueix un retrat impecable tant dels fills com dels pares.
‘Els escarxofats’ és una novel.la còmica i al mateix temps una història d’amor impregnada de nostàlgia. Però, per damunt de tot, és un petit monument a una generació que s’ha instal.lat horitzontalment al món.
L’AUTOR
Michele Serra va néixer a Roma el 1954. En l’actualitat viu i treballa entre Milà i Bolonya. Als vint anys va començar a escriure al diari L’Unità com a redactor d’esports. Ha escrit cròniques de viatge, comentaris polítics, crítica literària i entrevistes a diversos diaris, com La Repubblica o L’Espresso. 
El 1989 va fundar el diari satíric Cuore, que va dirigir fins al 1994. També ha escrit diversos textos per al teatre i la televisió. 
Ha publicat diversos llibres, entre els quals ‘Cerimonie’ (2002), premi Procida-Isola di Arturo-Elsa Morante, el llibre de viatges ‘Tutti al mare’ (1990), i les novel.les ‘Il ragazzo mucca’ (1997), i ‘Els escarxofats’ (2013), amb la qual ha obtingut una gran èxit de vendes i de crítica. 
BOOKTRAILER DE ‘ELS ESCARXOFATS’

Font/enllaç: Editorial La Campana
Article/post 1072 – Vols llegir? – Ràdio Nova