VLLG? / AVANÇAMENT EDITORIAL
L’Associació d’editorial Independents agrupades sota la denominació ‘Llegir en català’, avança a través de la seva pàgina web les novetats editorials per la propera tardor d’aquest 2014. Diversitat de gèneres, estils i d’autors seran el denominador en comú per ser llegits de cara la tardor i hivern pròxims. 
A primera vista la selecció de novetats presenta un bon cartell de noms: clàssic com Marian Vayreda, Thomas Bernhard, Nèstor Luján, Giorgio Manganelli o Peter Handke. També veus noves de la narrativa com Josep Torrent, Juli Alandes, Antònia Carré-Pons, Albert Juvany, Mercà Foradada, Marc Moreno, Anna Maria Villalonga o Carles Zafon. En l’apartat d’assajos, temes com la immigració a Catalunya o treballs d’investigació periodística sobre la bombolla immobiliària i l’accident del metro més greu a l’Estat Espanyol, que va tenir lloc a la capital valenciana, seran el més destacats. Novetats literàrias amb premi també formen part d’aquestes novetats com son els llibres de Giuseppe Catozzella, guardonat amb el Premi Strega o el guanyador del Premi de Literatura Europea, Peter Terrin. 
Recordem que el col.lectiu d’editorial de ‘Llegir en català’ es composada per Alrevés/Crims.cat, L’Avenç, El Gall, LLibres del Delicte, Meteora, Periscopi, Raig Verd, Saldonar i Sembra Llibres. 
En aquest article us oferim una breu sinopsi del principals títols d’aquest plec de novetats, facilitada per l’associació d’editorials independesnt, ‘Llegir en català’. Un primer avançament del que podrem llegir en els propers mesos, de cara a la tardor i hivern del 2014-2015. 
ALREVES/CRIMS.CAT
La sang és més dolça que la mel, Josep Torrent (I premi memorial Agustí Vehí)
Any 2002. Damià Surrell, caporal de la Unitat d’Investigació de Figueres, amant de la bona cuina i del tai-txi, viu exultant després de rebre la medalla al mèrit policial per haver resolt un robatori amb homicidi. Però el que ell no sap ni tampoc la seva unitat policial és que ben aviat tindran a les seves mans un cas d’allò més enrevessat: al Museu Dalí, apareix mort un jove vigilant amb una nota enigmàtica a la boca. Publicació: setembre
La mirada del cocodril, Juli Alandes
Miquel O’Malley, passat de voltes de gairebé tot, és acaronat pels antidisturbis durant la #primaveravalenciana, com un innocent vianant més, com un pulcre i perillós estudiant. Retirat del cos oficial, sense ofici ni benefici, es veurà involucrat en una conspiració de policies i serveis secrets que s’esdevé a València però que té ramificacions, i arrels, en les primaveres africanes. Publicació: setembre

L’AVENÇ
Records de la darrera carlinada, Marian Vayreda
Amb una mirada desenganyada cap als ideals de la joventut, Vayreda va narrar els diversos episodis, entre caricaturescos i patètics, que va viure a la tercera guerra carlina. Escrits amb vigor i precisió, constitueixen una crònica desencantada i desmitificadora de l’absurd d’una guerra. Publicació: 4 de setembre
 Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional, Andreu Domingo
El fenomen immigratori, amb la diversitat poblacional i la càrrega emotiva que comporta, ha estat una constant a la Catalunya de l’últim segle, part fonamental de la seva història demogràfica i de la seva construcció com a nació. El llibre traça una anàlisi indispensable de l’imaginari social bastit a partir dels principals discursos existents sobre immigració i identitat nacional. Publicació: 25 de setembre

EL GALL
Els meus premis, Thomas Bernhard. Traducció de Clara Formosa Plans
Els meus premis recull una sèrie d’escrits inèdits que, amb el seu estil lacònic i concís, ens descriu les circumstàncies que van envoltar als premis literaris que va rebre. Publicació: setembre
L’aiguamoll definitiu, Giorgio Manganelli. Traducció de Carme Arenas
Aquesta novel·la —l’última escrita per Giorgio Manganelli abans de la seva mort el 1990— és la visió al·lucinada d’un lloc, «en què és difícil entrar i impossible sortir», anomenat l’aiguamoll definitiu. Publicació: octubre
LLIBRES DEL DELICTE
Els silencis dels pactes, Marc Moreno
Un adinerat empresari assassina una prostituta i ha de pagar per aconseguir el silenci de l’home que ho ha descobert, a qui li ofereix participar en un negoci. Les pressions a polítics per obtenir llicències il·legals i les informacions falses esbombades als mitjans formen part d’una investigació en la qual les traïcions, les amistats de conveniència i les mentides es mostren inherents a la condició humana. Publicació: 1 de setembre
La dona de gris, Anna Maria Villalonga
L’esperada primera novel·la de la professora i experta en novel·la negra, Anna Maria Villalonga, ens ofereix una aproximació al gènere des d’un vessant més psicològic, i palesa que la literatura negrecriminal és molt més que un mort i una investigació. L’obsessió i l’assetjament d’un home a una dona qualsevol, una dona grisa, és l’argument d’una novel·la plena d‘intrigues i girs inesperats. Publicació: 27 d’octubre
METEORA
Rellotges en temps de pluja, Antònia Carré-Pons
A l’aparador d’una rellotgeria vora l’Arc de Triomf de Barcelona, s’hi apleguen moltes coses a més de rellotges, joies o objectes de regal. Els seus vidres ens reflecteixen la vida de la Rita, la Julia, la Poma i el rellotger cinèfil, que ens ofereixen un mosaic narratiu d’amors intensos, d’episodis dramàtics, d’abnegació en la feina diària, de lluites personals contra la crueltat humana o la del destí. Publicació: setembre
La Barcelona de Nèstor Luján, edició de textos de Nèstor Luján a cura de Jordi Amat i Agustí Pons
Jordi Amat i Agustí Pons ens ofereixen i ens comenten una acurada antologia dels articles que Nèstor Luján va dedicar a la ciutat de Barcelona, a la seva vida social i política i als grans personatges de la cultura catalana que van omplir de claror les dècades més fosques del franquisme. La selecció s’ha fet a partir dels innombrables textos que Nèstor Luján va publicar a la revista Destino des de 1946 fins als primers anys de la transició. Publicació: novembre
PERISCOPI
El silenci del far, d’Albert Juvany 
L’Anna és la bibliotecària de Húsavík, un petit poble de pescadors del nord d’Islàndia. Quan rep una carta que firma «el teu pare que t’estima», s’obre dins seu una porta que creia que tancada per sempre i que l’obliga a enfrontar-se al passat i redefinir les certeses sobre les que ha construït la seva identitat. Publicació: 1 de setembre

L’home pla, de Carles Zafon
L’home pla és una novel·la que parla de literatura i en la que es reuneix, al voltant d’una cervesa, a un autor, al seu personatge i al seu lector perquè es trobin cara a cara i perquè parlin de la vida i de l’amor. Publicació: 20 d’octubre

RAIG VERD
El vigilant, Peter Terrin. Trad. Maria Rosich
Dos vigilants, aïllats en un pàrquing d’un edifici de luxe, especulen sobre l’exterior i calculen i delimiten les seves accions. Consideren cada decisió que prenen en funció dels possibles perills que els envolten i obsessionen, prioritzant la seguretat dels seus clients. La por a l’exterior, a l’altre i la necessitat de supervivència fan d’aquesta obra una meravellosa metàfora de la societat actual i sobre l’ésser humà. Publicació: 1 de setembre
La gran caiguda, Peter Handke. Trad. Marta Pera
La història d’un actor rebel retirat, en un sol dia, des del matí fins a altes hores de la nit. Caminant a través d’una metròpoli d’estiu, dels marges al centre. Un camí pel mig de les guerres de veïns, d’antics cartells de polítics reclamant el vot, i que travessa els passadissos subterranis d’un altre món. Llampecs al centre de la ciutat. I la cara d’una dona. Publicació: 6 d’octubre
SALDONAR
Com una reina, Mercè Foradada
Deu narracions que posen el focus damunt la soledat, l’àmbit des del qual Mercè Foradada prova de donar respostes al que ha estat i el que hauria pogut estar la vida. Unes històries en què l’experiència i la quotinianitat busquen un equilibri per trobar el que és rellevant i el que és prescindible. Publicació: 8 de setembre
Els senyors del boom, Gemma Garcia
Contracrònica d’un cicle viscut, ‘Els senyors del boom’ s’endinsa en la febre de l’or immobiliari viscuda als Països Catalans i els seus impactes socials, polítics i econòmics. Confegeix un retaule dels rostres dels que sí que van guanyar i enriquir-se, l’anatomia dels rastres de fraus i corrupcions que van acompanyar el tsunami especulatiu i la cartografia socioeconòmica de les restes d’un naufragi que encara perdura. Publicació: octubre
SEMBRA LLIBRES
Córrer sense por, Giuseppe Catozzella. Trad. Anna Casassas
La Samia és una jove somali que sent a les cames les ganes de viure. Conviu amb la guerra des que va néixer, però ja no li té por, i s’obrirà camí entre la violència, la pobresa i la falta d’oportunitats per a les dones. La seva carrera als Jocs Olímpics de Pequín la va convertir en un símbol de tenacitat i superació. Una novel·la commovedora i plena d’humanitat, finalista del premi Strega 2014. Publicació: 4 de setembre
 Lluitant contra l’oblit, Laura Ballester. Amb textos de Jordi Évole i Beatriz Garrote
El 3 de juliol de 2006 hi van morir 43 persones i 47 més en van resultar ferides en l’accident de metro més greu de la història a l’Estat espanyol. Però encara avui no hi ha cap responsable. Aquest treball periodístic explica les claus d’un dels casos més vergonyosos de la història política recent. Publicació: 29 de setembre
Font/enllaç: Llegir en catalá – Associació d’editorials Independets
Article/post 1086 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova