L’ENDEMÀ d’Isona Passola
Aquesta proposta literària es tracte de presentar la versió llibre del documental dirigit per Isona Passola titulat ‘L’endemà’, i vol aclarir els dubtes dels indecisos sobre la independència de Catalunya fent referència a l’endemà de la consulta catalana, el 10-N. 
Tant el documental com el llibre, publicat per Ara Libres,  es una emocionant reflexió col.lectiva, fruit d’un moment històric inoblidable, portada a la pantalla gràcies a l’aportació de més de 8.000 persones i ara, també, convertida en un llibre que conté textos inèdits de l’autora sobre aquesta campanya de finançament única i sobre aquest rodatge tan especial, sempre guiat per la passió intel.lectual i vital; material gràfic mai vist i fotografies del making-off; les declaracions in extenso dels protagonistes i la llista de tots els mecenes que han fet possible ‘L’endemà’.
El fil conductor del projecte són quatre personatges que, en un reflex a la realitat, interpreten quatre actors que es presenten al càsting de ‘L’endemà’. La pel.lícula compta amb l’economista Xavier Sala i Martín, el sociòleg Salvador Cardús, el polític Raül Romeva i altres representants de la cultura, la justícia i els mitjans de comunicació. Tots plegats donen arguments del procés sobiranista de Catalunya i exposen com hauria de ser un país nou radicalment democràtic.
En el moment de redactar aquest article, la pel.lícula ja ha estat vista per prop de 13.000 espectadors, en el seu primer cap de setmana de projecció. D’aquesta manera s’ha situat en les primeres posicions de les estrenes cinematogràfiques. Globalment ocupa la tercera posició, i la primera si es té en compte que en alguns cinemes la pel.lícula només es projecta en una única sessió. Recordem que el documental es va finançar a través del ‘crowdfunding’. En 40 dies es van recaptar 345.000 euros de gairebé 9.000 mecenes, i es va convertir en el projecte que ha recaptat més diners a Europa i el cinquè a tot el món.
L’AUTORA
Isona Passola és productora de cinema a Massa d’Or Produccions, empresa que va crear l’any 1992. Des del 2013, és presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, membre del CONCA (Consell Nacional de la Cultura i les Arts) i professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna-Ramon Llull. Filla de l’activista catalanista Ermengol Passola, el 2009 va estrenar la seva primera pel·lícula, el documental Cataluña-Espanya, que va tenir una gran acollida de la societat catalana. Va produir la pel·lícula Pa Negre(2010), guanyadora de nou Premis Goya i tretze Premis Gaudí, entre altres reconeixements. Té el Premi d’Honor LLuís Carulla (2011) i la creu de Sant Jordi (2012).

Font/enllaç: Ara Llibres – L’endemà (Productora Massa d’Or) – Youtube
Article/post 1097 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova