LA NOIA DE LA BIBLIOTECA de Núria Pradas

El juny del 2013 el volsllegir.cat us va recomanar la lectura d’una història d’amor ambientada a la Segona Guerra Mundial, entre una noia francesa i un soldat alemany. I tot i que podíem pensar que estàvem llegint una història romàntica i ensucrada, el relat feia un retrat de l’absurditat i la crueltat de la guerra, i de com pot afectar de manera molt directa a les vides de les persones.

Amb el títol de ‘Sota el mateix cel’, el llibre va ser guardonat amb el Premi Carlemany per al foment de la lectura. Guardó convocat pel Govern d’Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana.

Ara, octubre de 2014, vivim de nou convulsions socials i moviments reivindicatius. Una Barcelona ambientada a principis del segle XX. La protagonista d’aquesta novetat editorial és la Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils i que lluitarà per complir els seu somnis. La obtenció d’una plaça per formar-se a l’Institut de Cultura de la Dona farà que acabi treballant d’auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l’any 1914.

Aquest és preàmbul de ‘La noia de la biblioteca’, publicada per l’editorial Columna. La seva autora és Núria Pradas, que compta amb un bagatge literari avalat per la publicació de més de quaranta novel.les, dirigides principalment al públic infantil i juvenil.
El nou llibre de Núria Pradas és publicat per Columna amb total de 348 pàgines. La presentació del llibre ha tingut lloc el dimarts dia 7 d’octubre a la seu de la Biblioteca Nacional de Catalunya. D’altra banda, l’escriptora ha estat entrevistada el passat dilluns dia 6 d’octubre en el programa de llibres de Ràdio Nova, ‘Vols llegir?’, amb motiu de la publicació d’aquesta novetat editorial. (pendent incorporar podcast amb l’entrevista).
L’ARGUMENT
En una Barcelona marcada per les convulsions socials i els moviments reivindicatius, Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils, lluitarà per complir els seus somnis. Mentre la seva germana Conxa mantindrà un rol actiu en la lluita contra les injustícies laborals, ella aconseguirà una plaça per formar-se a l’Institut de Cultura de la dona per acabar treballant d’auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l’any 1914. 
Però les seves conviccions i els seus ideals perillaran quan coneixerà un jove estudiant, Eudald Cebrià, de qui s’enamora. Aquesta relació no serà acceptada per la mare del noi, i farà qualsevol cosa per tal que la Núria s’allunyi del seu fill, encara que tingui conseqüències mortals.
L’AUTORA
Núria Pradas (Barcelona, 1954). Va néixer al barceloní barri del Poblenou, filla d’una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules “li van ser negades moltes coses, entre elles la cultura pròpia”. Es va llicenciar en Filologia Catalana l’any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalanes a diverses escoles i instituts, fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on va treballar durant més de vint anys. A Sant Feliu va formar un grup de teatre juvenil, la seva gran passió. I va ser escrivint obres de teatre com es va endinsar en el món de la literatura. 
Va publicar el seu primer llibre l’any 1995, iniciant així una tasca literària que s’ha mogut sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. Núria Pradas té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat amb un bon nombre d’editorials. Entre els seus llibres destaquen Lior (Cruïlla, 1995) i Un estiu amb l’Anna (Cruïlla, 1996), que l’han fet viatjar per tot Catalunya i per les illes, visitant escoles i parlant amb els joves estudiants. També cal destacar la sèrie de la tieta Adela (La tieta Adela a Nova York, Posa una tieta Adela a la teva vida…), adreçada a nens i nenes a partir de vuit anys i que ha assolit una bona popularitat entre el lectors a qui s’adreça. 
Entre les publicacions més recents, destaca la trilogia Grans Viatges publicada per Bambú (Heka, Raidho i Koknom), publicada en català i castellà. Així com la darrera obra publicada, El perfum de les llimones (Ara Editorial), sobre l’exili català després de la Guerra Civil. Actualment viu al petit poble de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Ha deixat les aules i es dedica a escriure de manera exclusiva.
Article/post 1108 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova