VLLG? / OBITUARI
El filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit ha mort als 94 anys. Margarit, pare de l’exregidor Xavier Badia, estava estretament vinculat amb Igualada. Badia i Margarit va ser un dels investigadors de la gramàtica històrica de la llengua catalana de més prestigi internacional, cosa que el va portar a donar classes a les principals universitats d’Europa i els Estats Units. 
Nascut el 1920 a Barcelona, es va formar a la Blanquerna, una escola avançada on el va sorprendre l’arribada de la República, ben rebuda a la seva família. L’any 39 va entrar a la Universitat de Barcelona, sota direcció falangista, on es va llicenciar anys més tard, i on es va quedar com a professor. Va arribar a catedràtic de la UB, però amb problemes de consciència per l’absència de grans professors exiliats o depurats, i el 1951 va publicar la seva gramàtica històrica catalana. Convidat per universitats estrangeres, va tornar dels Estats Units interessat per la sociolingüística, de gran actualitat llavors a Catalunya, per la forta immigració castellanoparlant. I a partir d’una ambiciosa enquesta va redactar “La llengua dels barcelonins”.
Membre de l’IEC des del 1968, la situació social i política el va vincular amb l’oposició, tot i que no amb cap partit. Va ser doctor “honoris causa” per universitats com les de Palma o la Sorbona, i el 1977 va ser elegit rector de la Universitat de Barcelona, fins al 1984. Va ser el període de la democratització, la normalització del català i de l’aprovació dels Estatuts, i també de gestionar alguns conflictes amb estudiants i altres sectors universitaris. Badia i Margarit va ser un acadèmic eminent, a qui s’ha comparat amb Pompeu Fabra, que no va defugir el carrer a l’hora de defensar l’ús i la validesa del català, a Catalunya o a Europa. Compromès últimament amb posicions sobiranistes, era membre de la Reial Acadèmia Espanyola, i el 2003 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de la mà d’Òmnium Cultural. El maig d’aquest any va ser guardonat, juntament amb Josep M. Ainaud de Lasarte, amb la Medalla d’Or de la Generalitat.
Font/enllaç: 324.cat /  Ara.cat
Article/post 1125 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova