VLLG? / OBITUARI
L’escriptor i periodista Joan Barril ha mort als 62 anys per una complicació d’una pneumònia que patia, segons ha confirmat fonts de Catalunya Ràdio. 
Barril va dedicar tota la seva vida professional al món de la comunicació i la literatura. Barril, malalt des de feia temps, portava aproximadament dos mesos sense presentar el seu programa a Catalunya Ràdio, ‘El cafè de la república’. Un espai d’anàlisi de l’actualitat que l’emissora pública catalana emet entre les 21 i les 22 hores els dies feiners. En l’espai, Barril ha pogut entrevistar durant les seves nou temporades destacades figures del pensament i de la literatura vingudes d’arreu del món i també d’aquí. Entre aquestes destaquen Zygmunt Bauman o Emili Teixidor.
La literatura, la seva passió, ha centrat al llarg de la seva carrera la majoria dels programes que ha liderat com ara ‘Qwerty’, a BTV. Un espai en el qual Barril va ocupar l’espai de la temàtica literària en la cadena municipal barcelonina, que havia quedat buit en acabar ‘El saló de lectura’ d’Emili Manzano. Però sens dubte el seu programa més recordat és ‘L’illa del tresor’, que copresentava al costat del director de teatre Joan Ollé i que es va poder veure diverses temporades al Canal 33. Era un espai trencador i iconoclasta de literatura visual en què es donava una especial atenció a la poesia.
Més enllà del món dels llibres, Barril també va presentar programes d’actualitat. Per exemple el R-pública, el programa matinal de l’antiga COM Ràdio, que també comptava amb Joan Ollé i que estava codirigit per Pere Mas. Joan Barril va estar al capdavant del programa des del 2000 fins al 2005.
Una de les facetes en les quals va excel·lir va ser la d’articulista de premsa. Durant tres dècades ha estat un dels periodistes d’opinió més influents. A banda de dirigir el setmanari ‘El Món’, ja desaparegut, Barril ha escrit opinió a diaris com ‘El País’, ‘La Vanguardia’ i ‘El Periódico de Catalunya’, on escrivia en els darrers temps. De fet, en aquest diari és on havia estat publicant també un conte setmanal.
En el terreny estrictament literari, i més enllà de l’obra feta en premsa periòdica, Barril ha rebut diversos premis entre finals dels any vuitanta i l’actualitat. Al 1988, va rebre el premi Pere Quart d’humor i sàtira per l’obra ‘Un submarí a les estovalles’, la primera novel·la de l’autor, que explicava la història d’un marroquí en la Barcelona preolímpica i que va ser portada al cinema amb un repartiment que incloïa una jove Ariadna Gil. 
Deu anys més tard va guanyar el premi Ramon Llull amb ‘Parada obligatòria’, un volum que agrupa diverses reflexions de l’autor sobre l’entrada en la maduresa i el pas del temps. Aquell mateix any va rebre el premi Ramon Muntaner per ‘Tots els ports es diuen Helena’, una novel·la que intenta entendre els perquès de les tensions permanents dins d’Europa, cosa que fa des de la perspectiva d’un noi de 12 anys, protagonista de la història. Al 2000 va arribar el premi Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil pel mateix llibre.
Al 2002, Barril va afegir a la llista un guardó per ‘Certes Mentides’. Se li va concedir el premi 23 d’Abril per aquesta obra narrativa en què diversos protagonistes tenen la mentida com a nexe. Fa quatre any, va rebre el premi Sant Joan de Caixa Sabadell per ‘Les terres promeses’. Aquesta novel·la explica la història d’un ‘broker’ de Wall Street que s’apropa a fets tràgics del passat de Cuba de la mà d’una vella que coneix a un aeroport.
Article/post 1139 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova