VLLG? / ACTUALITAT

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, s’ha proposat un repte d’any nou: llegir un llibre cada dues setmanes durant el 2015 amb l’objectiu “d’aprendre sobre diferents cultures, creences, històries i tecnologies”.En ‘Zuck’ demana cada any als seus seguidors que li proposin un repte, i ell escull el que prefereix. Altres anys s’havia proposat conèixer una persona nova cada dia o bé donar classes.Aquest 2015, en Mark Zuckerberg llegirà. “Llegir llibres és intel·lectualment mol satisfactori – segons declaracions d’en Zuckerberg–. Et permeten explorar completament un tema i submergir-te de manera més profunda que la majoria dels mitjans de comunicació avui en dia. Tinc ganes de dirigir la meva dieta de consum de mitjans més cap a la lectura de llibres”.Per qui vulgui seguir les seves lectures ha creat un club de lectura, que es diu  A Year of Books, en el qual va convidar els seus 30 milions de seguidors a participar-hi perquè hi aportin el seu punt de vista. Per ara, ja té 75.500 seguidors.

I el primer llibre que s’han proposat llegir és ‘El fin del poder’ de l’economista veneçolà Moisés Naím, un dels grans referents del pensament global, destacat per diferents revistes com un intel·lectual influent. Segons Zuckerberg, el llibre “explora com el món està canviant per donar als individus més poder del que tradicionalment estava ostentat per governs, militars i altres organitzacions. La tendència de donar més poder a la gent és una cosa en la qual crec profundament”.
Tot just unes hores que Zuckerberg revelés la seva selecció ja havien esgotat totes les còpies en Amazon. L’efecte del club de lectura de Zuckerberg no es va aturar aquí.Poques hores després, Naïm celebrava a seu compte personal de Twitter que l’edició del llibre en àudio hagués aconseguit el número u en la llista de vendes d’iTunes. “Gràcies, Mark Zuckerberg”, va escriure. Aquest dimarts, Amazon ja ha retirat l’etiqueta de “esgotat” del títol de Naim, però l’escriptor ha assegut tot un precedent per als que el segueixin a la llista.
Zuckerberg va estrenar la pàgina “Un any de llibres “amb un missatge sobre l’elecció de l’obra de Naïm, que gira entorn de la pèrdua de poder de les grans empreses, governs i religions cap a les persones individuals. “Crec profundament en la tendència a atorgar més poder als ciutadans i em fa molta il·lusió llegir aquest llibre per explorar-al detall”, va escriure.
El requisit perquè les obres entrin en la llista en les pròximes setmanes és que compleixin amb els principals interessos del fundador de Facebook. Segons ha explicat a la pàgina, hauran d’estar centrats en “noves cultures, creences, història o tecnologia”. De moment ja ha convençut a prop de 200.000 seguidors.
La proposta de Zuckerberg, qualificada també com “el club de lectura 2.0”, va sorgir arran d’una conversa entre l’empresari i els seus seguidors sobre els reptes que podria assumir aquest 2015. En altres anys es va proposar aprendre mandarí o conèixer cada dia a una persona que no treballi a Facebook. En aquesta ocasió, a part de la collita personal que aconsegueixi amb cada lectura -afirma que llegirà una obra cada dues setmanes- potser el major impacte recaigui en les butxaques i editorials.
Font/enllaç: Diari Ara – El País
Article/post 1148 – Vols llegir? – volsllegir.cat – Ràdio Nova